Nieuws

 

Hier vindt u steeds de laatste nieuwtjes van ons museum.

 

 

3 december 2018 Afscheid van twee geweldige stagiaires

 

In het kader van Maatschappelijke Stage begonnen in oktober twee leerlingen van het Cambium College in ons museum aan hun stageperiode. Kjell Geerlings en Gino Merks kwamen bij ons meelopen en kijken wat er allemaal moet gebeuren in een museum. Zij waren bereid alle voorkomende werkzaamheden en klusjes mee te doen. Eerst werd een rondgekeken wat er zo allemaal te zien is en brachten ze ook een bezoek aan ons depot. Onder begeleiding van onze vrijwilligers Herman van der Heijden en Marco Verhoeven hebben de jongens veel werk verzet. Hun grootste klus was het opknappen van onze plankentil. Dat is een soort verrijdbare brug die boeren hier vroeger gebruikten. Het hout werd geschuurd en eerst behandeld met een middel tegen houtworm. Daarna opnieuw in de verf gezet. Wielen en ijzerwerk werden ook zo onder handen genomen. Met deze klus zijn ze vele maandagavonden bezig geweest. Op onderstaande foto de beide mannen met Herman bezig aan de plankentil.

 

 

Maandag 3 december was de laatste avond voor Kjell en Gino komt nog een paar keer terug. De maandagavond wordt altijd begonnen met koffie en vaak iets lekkers erbij.

Kjell had samen met zijn moeder een lekkere monchoutaart gemaakt. Hij moest hem zelf snijden en uitdelen. We hebben er van genoten.

 

 

Hierna begonnen we met zijn allen aan het versieren van ons museum voor de komende kerstdagen. Slingers en verlichting hangen en een kerstboom opzetten. Beide mannen droegen ook hier hun steentje bij zoals op de foto is te zien.

 

 

Kjell en Gino bedankt voor jullie inzet en enthousiasme. We hebben fijn samengewerkt en wij wensen jullie succes met het vervolg van je opleiding in Zaltbommel.

 

9 november 2018 Presentatie Drielse Vertellingen editie 2028

 

Vrijdagavond even na half acht begonnen de genodigden voor deze avond binnen te lopen in het museum. Rond acht uur was het al lekker vol in de hal en de expositieruimte en waren de meeste mensen voorzien van een kopje koffie of thee. Voorzitter Ansfried Goesten opende met een woord van welkom en sprak zijn dank uit aan de redactie van de Drielse Vertellingen en de gastschrijvers voor de ongetwijfeld weer mooie uitgave van het jaarboek. Alweer de tiende editie in de nieuwe versie die in 2009 door Jan Buylinckx en Gerard de Leeuw een doorstart kreeg. Vervolgens gaf hij het woord aan Gerard voor een toelichting op de artikelen die dit jaar in de Drielse Vertellingen staan.

 

Gerard de Leeuw zelf schreef een artikel over zijn vader "Bertus de Leeuw.......een gemeenschapsmens" en het verhaal "Het Mgr. Zwijsenplein een halve eeuw geleden" (bij een prachtige foto)

Robert Goesten staat er in met een artikel over "De Asberg, van mythe naar motteburcht"

Bart van Helvoort schreef  "Walraven de Baar, huzaar onder Napoleon"

Paul van den Bighelaar met het artikel "Geloof, hoop en liefde, drama in een Velddriels gezin"

Niels van Houten tenslotte met het verhaal "De Fiegelieten, d'n onrust op 't kanaal"

 

Bij het doorlopen van de afzonderlijke verhalen kwamen veel wetenswaardigheden en anekdotes voorbij. Bij het doornemen van het artikel over de Fiegelieten werd Gerard er door een van de vele Hooijmansen op gewezen dat Franciscus (Cis) de grondlegger van rederij Hooijmans niet zijn eerste BOOT aanschafte maar zijn eerste SCHIP. Want met een boot moet je roeien en daar had Cis een hekel aan. Hij kocht dus een schip want Cis wilde varen. Hierna vroeg Gerard de heer Theo Hooijmans, meer genaamd de kapitein, naast hem te komen staan om aan hem het eerste exemplaar te kunnen overhandigen.

 

Vlak voor de uitreiking luistert Gerard de Leeuw nog

even geamuseerd naar een opmerking van de kapitein

 

Na het officiŽle gedeelte kon er onder het genot van een biertje, wijntje, iets fris en hapjes worden nagepraat over de artikelen in de nieuwe editie. Mede door het hoge Fiegelietengehalte onder de aanwezigen wat luidruchtiger dan normaliter in ons museum.

 

Te midden van de Fiegelieten zat kapitein Theo te genieten tijdens de presentatie

 

Rond half elf waren de laatste gasten vertrokken en konden de vrijwilligers gaan opruimen en de exporuimte weer ombouwen voor de openstelling van komende zondag.

 

 

28 oktober 2018 Opening expositie schilderijen van Albert, Fabian en Inge

 

Zondagmiddag vanaf half twee kwamen de eerste genodigden voor de opening al aan bij het museum. Binnen hadden de exposanten - een beetje zenuwachtig al - nog de laatste hand gelegd aan de presentatie van hun werken. Bij binnenkomst in de hal werden de bezoekers ontvangen met een feestelijk glas "bubbels". Om twee uur heette voorzitter Ansfried Goesten de drie exposanten en hun gasten welkom in het museum. Als museum zijn we blij dat we aan lokale kunstenaars een podium kunnen bieden. Hij gaf aan dat de titel van de expositie in de uitnodiging "tussen kunst en kitsch" werd genoemd wat hem betreft verkeerd was. Wat hij binnen al heeft gezien heeft niets met kitsch maar alles met kunst te maken. Vervolgens gaf hij het woord aan de heer Ab Krook, de leraar waar de drie schilders hun lessen volgden en nog steeds volgen.

De heer Krook zei zich zeer vereerd gevoeld te hebben toen hem gevraagd werd de expositie te willen openen. Vervolgens gaf hij een kort overzicht van ieders speciale kwaliteiten en vaardigheden en zijn "woordje" laten we hieronder volgen.

 

Beste mensen,

 

Van harte welkom bij de eerste, gezamenlijke expositie van Albert, Fabian en Inge…

In dit leuke museum in Kerkdriel. Mijn naam is Ab Krook en ik ben de schilderleraar die deze mensen al een aantal jaren heeft mogen begeleiden. Deze expositie is voor mij een mooie gelegenheid om van dit drietal een stukje van de doopceel te lichten… tenminste, voorzover dat te maken heeft met hun schilderscarriere. 

In alphabetische volgorde :

 

Albert van Duuren:

Albert werd als 14 jarige jongen door zijn moeder bij mijn cursus aangemeld. Ik had toen net de schildercursus overgenomen van mijn voorganger Pieter van Oostveen. Hij was eigenlijk mijn eerste nieuwe cursist. Ik heb met heel veel plezier deze bescheiden, maar zeer talentvolle jongen, zich zien ontwikkelen tot de zelfbewuste kerel die we hier zien. Zijn werk is heel herkenbaar en wordt gekenmerkt door een combinatie van perfectionisme en artisticiteit… ik zou zeggen : zie voor jezelf…

 

Dan Fabian Methorst :

Is eigenlijk pas begonnen : een jaar of twee/drie geleden… Leek ook een bescheiden jongeman, maar pas op : we genieten op de dinsdagavond allemaal van zijn prikkelende opmerkingen en commentaren. De snelheid waarmee hij de kunst heeft opgenomen is fenomenaal. Ook heel herkenbaar zijn onderwerpen zijn altijd een beetje gothic en opvallend…

Je pikt ze er zo uit !!

  

En tenslotte Inge van Liempt-van Doornmalen :

Inge kwam een jaar of vijf geleden bij me op les, had zelf wel ‘iets’ gedaan en wilde het vak echt leren. Toen ik haar eigen portretjes zag dacht ik : ik hoop dat ik hier nog iets aan kan toevoegen…Dat bleek in de praktijk gelukkig mee te vallen, zeker toen we heel andere technieken en materialen gingen uitproberen. Haar werk is prachtig, heel divers met altijd een romantische ‘touch’…

 

Ik zou zeggen : geniet van deze leuke tentoonstelling en vergeet niet : deze werken zijn allemaal te koop en voor een redelijke prijs.

De mooiste waardering voor een kunstenaar is als een ander zijn werk graag aan de muur wil hebben en daar ook nog wat voor over heeft.

Veel plezier !!

 

Voorzitter Ansfried Goesten met links naast hem de heer Ab Krook

 

Hierna opende de heer Krook de deur en ontstak de verlichting in de expositieruimte. Familie en genodigden konden naar binnen om de werken te gaan bekijken. Inge, Albert en Fabian gaven persoonlijk toelichting bij hun werken. Vanaf drie uur werd het erg druk in ons museum toen nog vele vrienden hun belangstelling kwamen betonen. Onder het genot van wat fris, een wijntje of een pilsje werden door de bezoekers tal van verwonderde en bewonderende woorden geuit aan de exposanten.

 

Gezellige drukte in de expositieruimte

 

De tijd vliegt voorbij als het gezellig is en het was al even na de sluitingstijd van vijf uur toen de laatste gasten het museum verlieten.

Voor zijn vertrek kreeg de heer Ab Krook als bedankje door Inge een lekker flesje aangeboden en was er een boeket bloemen voor zijn vrouw.

 

De expositie loopt zeker tot in begin van volgend jaar door. De schilderijen (die ook gekocht kunnen worden) zijn elke zondagmiddag van twee tot vijf uur en op maandagavond van half acht tot half elf te bekijken. Voor uitzonderingen op de openingen i.v.m. feestdagen zie onder het menu-item "Bezoekinfo"

25 oktober 2018 Historische wandeling met "vriendinnenclub"

 

Donderdagmorgen om half twaalf arriveerden zeven dames van een "vriendinnenclub" bij ons museum. Daar werden zij opgewacht door vrijwilliger Theo van Wanrooij. De dames hadden een geheim programma voor deze dag en wisten dus niet wat er ging gebeuren. Toen Theo het wandelboekje historische wandeling route dorp liet zien viel het kwartje. Opgewekt gingen ze op pad door de Teisterbandstraat richting plein. Via het plein en de Nieuwstraat over de Maasbanddijk tot aan de Molenstraat. Door Kapelhof en Dalem via plein en Teisterbandstraat terug tot het museum. Vlug opgeschreven maar wandelend met veel toelichting en anekdotes onderweg deed het gezelschap er ruim anderhalf uur over. De dames waren enthousiaste en leergierige wandelaars onderweg. Dat lieten ze ook duidelijk blijken bij het bedanken van de gids voor zij op pad gingen om hun dag te vervolgen met een lunch.

 

14 oktober 2018 Groepsontvangst familie van Hoesel

 

Zondagmiddag om half drie werden 25 leden van de familie van Hoesel (met Drielse roots) welkom geheten in het museum. Ze werden ontvangen door vrijwilligers Marco Verhoeven, Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Terwijl de gasten genoten van een kop koffie, thee met een plak cake deed Michel een welkomstwoord en een algemeen inleidend praatje. Na de koffie werden twee groepen geformeerd en begonnen de gasten onder leiding van Theo en Michel aan de rondleiding in en om het museum. Veel herkenbare objecten kwamen voorbij en de nodige verhalen en anekdotes werden verteld door de gidsen. De tijd vloog voorbij en om kwart voor vijf namen de gasten afscheid met bedankjes aan de vrijwilligers. Voor zij op weg gingen naar een lokale horecagelegenheid voor een etentje werd onderstaande groepsfoto gemaakt.

 

 

De familie voor het museum

 

10 september 2018 Overdracht nieuwe hoefstal

 

Maandagavond 10 september werd met belangstelling van een groot aantal aanwezigen de nieuwe hoefstal overgedragen aan ons museum. In het vorige schooljaar hebben leerlingen van het Cambium College opleidingen VMBO-BB afdeling timmeren onder leiding van docent Henri van der Kaaij een hoefstal als examenwerkstuk gemaakt. Al in maart was dit werkstuk af en overgebracht naar Kerkdriel. Daar is het weer helemaal uit elkaar gehaald en door een aantal van onze vrijwilligers een drietal keren "in de lijnolie gezet". Vorige week weer helemaal opgebouwd op de plaats waar onze oude hoefstal heeft gestaan op het museumplein. Als laatste werden ter verankering van de verschillende delen de "doken" (houten verbindingspennen) geplaatst.

 

Die oude hoefstal afkomstig van smid Baggerman in de Dalemstraat was totaal bouwvallig geworden door de invloed van regen, sneeuw, storm, water en wind in de loop van de voorbije decennia.

 

Om half acht kwamen de eerste gasten aan die werden ontvangen met koffie en iets lekkers. Tegen achten ging het gezelschap naar buiten waar docent Henri de eer te beurt viel om onder toeziend oog van zijn voormalige leerlingen (die inmiddels allemaal werk hebben) de laatste dook in de hoefstel te slaan. Onze animator van dit project Marco Verhoeven bedankte Henri, de leerlingen, Herman Elfring en Robert van Gent voor hun bijdrage aan dit geweldige resultaat. Hierna ging iedereen naar binnen waar een foto-CD te bekijken viel over het verloop en tot stand komen van het project.

 

De trotse makers van de hoefstal

 

Alle leerlingen kregen uit handen van voorzitter Anfsried Goesten als aandenken een waterpas met hun ingegraveerde naam en bedankje overhandigd. Voor docent Henri was er een ingelijste foto op A4 formaat (met bedanktekst) voor in het leslokaal alsmede een exemplaar voor hemzelf. Ook de leerlingen ontvingen zo'n foto op kleiner formaat.

 

De leerlingen Dorijn de Leeuw-Jakub Talarek-Lars Zwegers-Maico Sealmans-Marijn van Trigt-Nick Verwers met hun waterpas als aandenken. Martijn van Goor kon helaas niet aanwezig zijn maar heeft zijn waterpas uiteraard ook ontvangen.

 

Onder het genot van een biertje of iets fris met wat hapjes en knabbeltjes werd uitgebreid nagepraat over het hele traject. Het bleek dat docent en leerlingen best trots zijn op het resultaat van hun arbeid dat nu voor vele jaren een mooi plekje heeft bij ons museum.

 

 

2 september 2018 Open dag voor sponsors en vrienden van ons museum

 

Zondag net na de middag waren er al een aantal vrijwilligers aanwezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Even nog nalopen of alles er spic en span bij staat, de rode loper uileggen en vlaggen ophangen.

 

 

Tegen twee uur kwamen de eerste gasten aan in het museum. Zij konden alvast genieten van een kop koffie of thee met een lekker soesje erbij. Elke binnenkomende bezoeker kreeg een exemplaar van het boekje "Historische Wandeling Kerkdriel" aangeboden. Kwart over twee waren er al zoveel bezoekers aanwezig dat onze voorzitter zijn welkomstwoordje kon doen. Hij dankte de aanwezigen voor hun komst naar de open dag. En natuurlijk dank voor hun geldelijke steun aan het museum. Vervolgens gaf hij een korte toelichting op de fotoborden van tentoonstellingen in de achterliggende jaren. Hij vroeg daarbij speciale aandacht voor het middelste bord met de plannen en tekening voor een uitbreiding van de karrenloods met een overkapping van de binnenplaats. Binnenkort gaat een toetsingsaanvraag daarvoor naar de gemeente. Onze karrencollectie staat nu gedrongen op een hoop onder de loods en komt geheel niet tot zijn recht. Dit terwijl het best een unieke verzameling is.

 

 

Na deze toespraak vertrok een eerste groep van zestien bezoekers voor het lopen van de historische wandeling onder leiding van vrijwilliger Theo van Wanrooij. Gestart wordt bij het museum en linksaf richting plein. Via de rechterzijde van het plein aan het einde rechtsaf de Nieuwstraat in. Op de Maasbanddijk rechtsaf tot aan de Molenstraat en daar naar beneden. Via de Kapelhof en Dalemstraat langs de andere kant van het plein en Teisterbandstraat terug naar het museum.

 

 

Een tweede nog wat grotere groep begon twintig minuten later aan de wandeling onder begeleiding van Kees Maas, Herman van der Heijden en Marion Maas. Deze drie vrijwilligers liepen deze wandeling vandaag voor het eerst met een groep. Dat is best wel spannend en je moet het maar durven doen. Terug in het museum hoorden we allen maar complimenten van de deelnemers over hun uitleg dus ............. petje af voor deze drie vrijwilligers.

 

Na terugkomst in het museum kregen de wandelaars een biertje, wijntje of iets fris aangeboden met wat versnaperingen en knabbeltjes. Er werd volop nagepraat over de mooie wandeling. De meeste in Kerkdriel geboren en getogen deelnemers hadden onderweg toch nog veel gehoord en gezien wat ze hiervoor niet wisten of nooit was opgevallen. Bedankjes alom voor de fijne middag en dank aan de vrijwilligers.

 

24 juni 2018 Driels Museum weer actief op jaarmarkt

 

Zondagmorgen waren een aantal van onze vrijwilligers al vroeg in het museum aanwezig. Na het genot van een pot koffie werd het Hedels wagentje beladen met de benodigde spullen naar de hoek Teisterbandstraat bij de N.H. Kerk gebracht. Daar werd de "ballengooikraam" weer ingericht, spandoeken opgehangen en het reclameschoolbord opgesteld. Vanaf het moment dat de jaarmarkt om elf uur begon was het meteen al gezellig druk om te proberen de bussen om te gooien.

 

 

Natuurlijk was het voor de kleintjes altijd prijs en kregen die voor hun inspanning een snoepketting omgehangen of een snoephorloge om de pols. En als het niet meteen lukte was er altijd wel een stok achter de bussen om even te helpen. Zien onderstaand filmpje.

 

2018 Filmpje Delkant.mp4

 

Ook de volwassenen hadden altijd prijs. Voor hen was er een setje met vijf oude ansichtkaarten uit ons dorp te verdienen. Ook hiervoor werd fanatiek gegooid.

 

Tussen de middag gebruikten de vrijwilligers de lunch die Marco goed had geregeld. In de loop van de dag werden door de vrijwilligers bijna drieduizend bussen op elkaar gestapeld. Om vijf uur werden de spullen weer op de kar geladen geholpen door BHV-ers die ook op de jaarmarkt actief waren geweest. De kar weer gestald bij het museum, spullen er af en naar binnen gebracht om maandagavond verder te worden opgeruimd. Ook kon de penningmeester maandagavond een leuk bedrag in de kas bijstorten als resultaat voor de inspanningen.

 

Dank aan Marco, Kees, Tonnie, Rob, Maria, Ineke, Theo en Trudy de Leeuw, de BHV-ers en Babbels voor de tafel en stoelen.

 

 16 juni 2018 Excursie vrijwilligers naar museum Brabants Leven in Den Dungen

 

Zaterdagmiddag om half twee vertrokken zestien vrijwilligers met eigen vervoer naar Den Dungen. Daar aangekomen werden we begroet door de heer Jo van der Heijden die ooit jaren geleden in zijn boerderij begon met het verzamelen van allerlei "ouwe rommel" zoals hij het zelf noemt. In verschillende later op zijn grote erf gebouwde schuren heeft hij inmiddels een zeer omvangrijke verzameling nostalgische spullen tentoongesteld. Tegenwoordig wordt hij bij het beheren en tonen van zijn collectie bijgestaan door kinderen en kleinkinderen. We begonnen met koffie en thee vergezeld van chocoladebollen en slagroomgebak geserveerd door zijn schoondochter. Een prachtige ontvangstruimte in een authentiek boerenhuiskamer opgeleukt met veel oude muziekinstrumenten aan wanden en prachtige olielampen aan de zolderbalken.

 

 

Na het tweede rondje koffie begon Jo aan zijn rondleiding. Al heel snel moesten wij denken aan het lied uit 1970 van Seth Gaaikema "Wat een spreker is die man" omdat Jo een spraakwaterval in Dungens dialect over ons uitstortte. Geweldig zoals hij in heel hoog tempo wetenswaardigheden over al die prachtige voorwerpen vertelde. Vaak doorspekt met anekdotes over de herkomst ervan. Een opmerkelijke uitspraak "breng het niet naar de stort maar naar Jo want dan krijg je er ook nog geld voor" omdat er niet wordt gedaan aan "schenking" of "bruikleen" maar alles is gekocht. Jo moet er niets van hebben dat mensen na een aantal jaren zouden komen vragen om iets wat ze gaven terug te komen halen. In mooie opstellingen zijn er voorwerpen van veertig oude ambachten en beroepen te zien waarvan sommigen niet in enkel- of tweevoud maar vaak in tientallen bij elkaar staan. Zoals een verzameling van wel 700 verschillende schaven of 150 verschillende koperen schoenlepels.

 

Jo van der Heijden in actie

 

We keken onze ogen uit. Als Jo zijn verhaal over een beroep had beŽindigd kwam er vaak "nog vragen" maar voor we die konden stellen begon hij al aan zijn volgende item. Na bijna twee uur zat de rondleiding er op en was Jo toe aan een pilsje. We bedankten hem voor de mooie middag en vertrokken richting Kerkdriel. Daar hebben we met zijn allen nog genoten van een heerlijk etentje en tegen achten ging iedereen huiswaarts.

 

 

26 mei 2018 Historische wandeling familiedag Kouwenberg

 

Zaterdagmiddag half twee meldden Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij zich in de Johannastichting. Daar hadden de achttien deelnemers aan de familiedag Kouwenberg gezamenlijk de lunch gebruikt. Buiten de Kouwenbergen waren er ook van den Ankers en van der Zalmen bij dus echte oude drielse familienamen. Onder leiding van de twee gidsen ging het gezelschap in twee groepen op pad om de historische wandeling route dorp te gaan lopen. Voorzien van hoedjes en petjes en de nodige flesjes water want buiten scheen de zon volop bij een temperatuur van wel 26 graden. Vanaf de Johannastichting langs de rechterzijde van het Mgr. Zwijsenplein door de Nieuwstraat en linksaf de Maasbanddijk op tot aan de camping. Daar was een tussenstop ingepland bij Sophie's Choice om even te rusten en wat te drinken. De leeftijd van de wandelaars liep uiteen van zestig tot tachtig jaar dus dat was wel even nodig. Na een pauze van een klein half uurtje werd de wandeling vervolgd. Via de Molenstraat, Kapelhof, Dalemstraat, andere zijde van het plein door de Teisterbandstraat tot aan het museum. Als laatste stukje terug door de Teisterbandstraat naar de Johannastichting. Alle deelnemers ware vooraf voorzien van het routeboekje voor deze wandeling dat door het museum is uitgegeven. Beide gidsen vertelden onderweg ook nog vele wetenswaardigheden die niet in dat boekje zijn vermeld. Na terugkomst werden de beide heren bedankt door de deelnemers met een applaus en een fles wijn. Bovendien ontving het museum een enveloppe met een geweldige inhoud namens alle Kouwenbergen met aanhang. Er werd nog wat gedronken, oude verhalen verteld en onderstaande foto gemaakt.

 

 

De Kouwenbergen met aanhang

 

 

14 mei 2018 Bezoek van drie groepen 5 Mgr. Zwijsenschool

 

Maandagmorgen om negen uur werd groep 5C van de Mgr. Zwijsenschool met meester Frank ontvangen door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. In het kader van hun geschiedenislessen kwamen de leerlingen in het museum om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van onze gemeente. Al op het schoolplein werden de groep in twee kleinere groepen verdeeld welke een rondleiding kregen in en om het museum. Aandachtig werd geluisterd naar de verhalen die de rondleiders vertelden over het ontstaan van het museum, de gemeente en de vele voorwerpen die te zien waren. De lopende expositie over de champignoncultuur in Maasdriel mocht zich in een ruime belangstelling verheugen omdat toch best veel kinderen hier al het nodige van blijken te weten. Leergierig werden veel vragen gesteld door de leerlingen. Na een uur was het tijd om weer terug te gaan naar school. De groep bedankte de rondleiders met een applaus, high fives en vele duimpjes.

 

De groep op en voor de Hedelse wagen

 

Om half elf arriveerde meester Rein met groep 5B. Ook deze leerlingen kregen dezelfde ontvangst en rondleiding als hierboven beschreven. Ook werd  voor hun vertrek terug nar school nog even een foto gemaakt op het schoolplein.

 

 

Direct na de middagpauze kwam juf Laura met groep 5A aan bij het museum. Theo en Michel werden meteen bij aankomst door haar verrast met een smakelijk bedankje namens de school voor deze dag.

 

Groep 5A met juf Laura en het presentje van de school

 

 

Ook deze groep kreeg dezelfde rondleiding als de groepen van de voormiddag. Een kleine groep leerlingen wilde graag poseren in de burgemeesterskamer en wie weet zijn dat wel toekomstige raadsleden van onze gemeente.

 

Raadsleden in spe????

 

28 april 2018 Groepsontvangst neven en nichten van Nisselrooij

 

Zaterdagmiddag tegen drie uur werden door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij een vijftiental gasten ontvangen waarvan de ouders hun wortels hadden in Kerkdriel. Het waren kinderen van de echtparen Nisselrooij-van Wanrooij, Fliervoet-van Nisselrooij en van Stiphout-van Nisselrooij. Grootvader van Nisselrooij was MichaŽl (beter bekend als Chiel van PŤrkes) en grootvader van Wanrooij was Arnoldus (beter bekend als Nulleke de slager). Het gezelschap werd ontvangen met koffie of thee met wat lekkers erbij. Tijdens het koffiedrinken konden de bezoekers heel veel foto's van beide familietakken bekijken. Deze kwamen uit de collectie van het museum en 150 ervan waren op een CD gezet die na afloop kon worden meegenomen om thuis te verder te bekijken. Hierna volgde, in twee groepen gesplitst, een rondleiding in en om het museum.

 

Uitleg bij de karrenloods

 

De tijd vloog voorbij en om half vijf moest het gezelschap bijeen worden getrommeld om de familiedag verder voort te zetten in een van de plaatselijke horecagelegenheden. De beide vrijwilligers werden door iedereen persoonlijk uitbundig bedankt voor de fijne ontvangst en uitleg.

 

14 april 2018 Uitreiking cheques Rabo Clubkas Campagne

 

Zaterdagmorgen half tien werden afgevaardigden van de Kerkdrielse verenigingen ontvangen in de kantine van DSC. We werden namens de Rabo welkom geheten door Ivar Schippers en Martijn van Wessel. Er was koffie met een lekker aardbeienvlaatje. Door Ivar en Martijn werden vervolgens de cheques overhandigd. En natuurlijk werden hiervan foto's gemaakt. Na een kort maar gezellig samenzijn met alle vrijwilligers van de verenigingen werd tenslotte buiten nog een groepsfoto met alle winnaars gemaakt. Namens ons museum bedanken wij alle leden van de Rabobank Bommelerwaard die op ons hebben gestemd voor een prachtig resultaat en een fijne financiŽle meevaller.

 

 

22 maart 2018 Rabo Clubkas Campagne 2018

 

De landelijke verkiezingen zijn voorbij maar het stemmen voor de Rabo Clubkas Campagne moet nog beginnen. Ons museum doet ook mee aan dit prachtig initiatief van de Rabobank. Wij respecteren de andere kandidaten, gooien niet met modder maar gaan zelf ons stinkende best doen om stemmen te winnen.

 

 

Stemmen kan vanaf 22 maart tot en met 8 april aanstaande.

 

9 en 10 maart 2013 NL-doet ook bij ons museum

 

Vrijdag werden de voorbereidingen getroffen om zaterdag 10 maart het hekwerk rond ons museum te kunnen voorzien van een nieuwe verflaag. Met hogedrukreiniger werden mos en andere ongerechtigheden verwijderd.

 

            

 

En nu hopen we dat het morgen (zaterdag) lekker droog blijft.

 

Zaterdagmorgen om negen uur was het droog en een aangenaam temperatuurtje. Begonnen werd met een lekker bakje koffie en toen gingen de doeners aan de slag. Hekwerk nog even nadrogen om het aanwezige vocht weg te poetsen en daarna al die honderden spijltjes voorzien van een piekfijn laagje nieuwe verf.

 

                       

 

Om een uur of half elf koffiepauze en even de beentjes strekken want van dat bukken, zitten en op je knieŽn zitten krijg je stramme spieren. Tussen de middag in de "huiskamer" van het museum samen lunchen en daarna weer aan de slag voor de laatste loodjes.

 

                       

Tussen de bedrijven door werd er ook nog snoeiwerk aan bomen en struiken verricht. Om twee uur konden we de kwasten spoelen, het karton en ander ongeregeld spul opruimen en daarmee was de klus geklaard.

Alle vrijwilligers van het museum, Theo - Gerrie - Marion - Ansfried - Kees - Marco - Theo - Rob - Herman - en "spontane" vrijwilligers Willy - Chantal - Tommie en Rembrandt hartstikke bedankt voor het laten slagen van deze dag. Want zoals op onderstaande foto is te zien mogen we met zijn allen trots zijn op het resultaat.

 

 

8 maart 2018 Groepsontvangst bewoners Maria Oord Rosmalen

 

Donderdagmiddag om kwart voor twee kwam een busje voorrijden bij ons museum met een vijftal bewoners en twee begeleiders van de afdeling Sprokkelbos Maria Oord uit Rosmalen. Zij werden met koffie en thee ontvangen door Theo van Wanrooij. Na de koffie kregen de bezoekers een korte inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken in het museum waarna werd begonnen met een rondleiding. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij in de winkel, de huiskamer en  de schoolhoek. Hierna volgde uitleg bij de lopende expositie over de champignons. In onze kweekcel zagen de bezoekers voor het eerst in hun leven de champignons in het echt groeien. Daarna volgde buiten de boerenkarren en wagens. Ook herkenning in de expositieruimte oude beroepen en ambachten. Ook de chauffeur van het busje bleef bij ons in het museum en hij was zeer enthousiast over de objecten en de uitleg. Na het maken van een foto (die helaas om redenen van privacy niet geplaatst mag worden) vertrok de bus om half vier weer richting Rosmalen.

 

2 maart 2018 Groepsontvangst Kompas Taalplus Kerkdriel

 

Vrijdagmorgen rond kwart over negen arriveerden de eerste gasten bij ons museum. Uiteindelijk zou de groep bestaan aan 16 personen die deelnemen aan de taalcursus van Kompas Taalplus Kerkdriel. Die cursus volgen zij in de bibliotheek en wordt gegeven in het kader van de inburgering in onze gemeente. Het zijn allemaal mensen die uit hun land moesten vluchten en in onze gemeente als asielzoekers zijn opgenomen. Om half tien was de groep compleet met ook de begeleiders Carla, Laura, Peter en Gerard. Zij werden welkom geheten door de vrijwilligers Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Tijdens het inleidende praatje vroeg een van de gasten of er langzaam gesproken kon worden. Natuurlijk werd met dit verzoek rekening gehouden maar het was een nieuwe ervaring voor de twee gidsen die gewend zijn veel te vertellen en in een rap tempo. De groep werd in tweeŽn gesplitst en begonnen werd met de rondleiding. Af en toe was het praten met handen en voeten maar met wederzijds begrip kwamen we een heel eind. Theo had het geluk dat in zijn groep een SyriŽr zat die zich opwierp als tolk. Hij verstond al redelijk goed onze taal en herhaalde veel van het vertelde aan zijn landgenoten. Veel belangstelling was er voor de oude beroepen en ambachten en ook voor de schoolhoek en de winkel. Het kweken van de champignons in de container op het museumplein vond men geweldig want dat hadden ze nog nooit gezien. Om elf uur werd onderstaande groepsfoto gemaakt en vertrok het gezelschap na veel "dank u wel" aan de vrijwilligers.

 

Michel voor de groep en helemaal links mijn tolk

 

25 februari 2018 Groepsontvangst familie van Hoesel-Vink

 

Zondagmiddag was het al vroeg lekker druk in ons museum. Dit in verband met de lopende expositie over de champignoncultuur in Maasdriel. Om even na drie uur kwam daar nog een groep van vijftien personen bij. Die groep kwam op afspraak voor een ontvangst en rondleiding. Terwijl vrijwilliger Marco Verhoeven zich bezighield met de al aanwezige gasten werd de nieuwe groep opgevangen door Jan Piels en Theo van Wanrooij. In de hal werd genoten van een kopje koffie, thee of iets fris. De groep werd in tweeŽn gedeeld en begonnen werd aan de rondleiding in en om het museum. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij en de vrijwilligers kregen veel vragen te beantwoorden. De tijd vloog voorbij en het was te snel vijf uur. Tijd om nog vlug onderstaande groepsfoto te maken en huiswaarts te keren.

 

 

24 februari 2018 Groepsontvangst familie van Hooft

 

Zaterdagmiddag om drie uur kwamen de kinderen van Toon en An van Hooft-Mulders naar ons museum. Een familiebijeenkomst op de verjaardag van hun overleden moeder. Zij werden ontvangen door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Tijdens een inleidend praatje werd genoten van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij. Het gezelschap werd in twee groepen gesplitst en begonnen werd met een rondleiding in en om het museum. Vooral de expositie over champignons had hun belangstelling want van kinds af aan waren ze betrokken bij de teelt van champignons. Toon van Hooft was de eerste kweker van oesterzwammen in Nederland en veel van de negen kinderen hielpen mee in het bedrijf. Twee van zijn zoons hebben later Champignoncentrale Maasdriel voortgezet. Tijdens de rondleidingen was er ook heel veel belangstelling voor alle andere onderwerpen in het museum.

Op onderstaande foto krijgen de vier oudste van Hooftjes uitleg van Theo bij de karrenverzameling.

 

v.l.n.r. Theo van Wanrooij - Hennie, Gonnie, Gerard en Rudy van Hooft

 

Op deze foto is duidelijk te zien dat het behoorlijk koud was. De planning was om uit het museum te vertrekken rond vijf uur. Maar door de vele vragen tijdens de middag liep e.e.a. uit zodat om half zes iedereen nog bij elkaar moest worden gehaald om op tijd te kunnen zijn bij het geplande etentje. Rudy staat op een kieslijst in de gemeente Maasdriel maar zijn broer Hans poseerde als een volleerde burgemeester in ons museum zoals uit onderstaande foto blijkt.

 

 

 

 

15 februari 2018 Groepsontvangst bewoners Maria Oord Rosmalen

 

Donderdagmiddag om twee uur arriveerden met een busje vijf bewoners en twee begeleiders bij ons museum. Zij werden met koffie en thee ontvangen door Theo van Wanrooij. Na de koffie kregen de bezoekers een korte inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken in het museum waarna werd begonnen met een rondleiding. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij in de winkel, de huiskamer en  de schoolhoek. Hierna volgde uitleg bij de lopende expositie over de champignons. In onze kweekcel zagen de bezoekers voor het eerst in hun leven de champignons in het echt groeien. Daarna volgde buiten de boerenkarren en wagens. Ook herkenning in de expositieruimte oude beroepen en ambachten. Toen het gezelschap weer binnen naar een film over champignons zat te kijken kwam ook de chauffeur van dienst weer aan in het museum. Na het maken van een foto (die helaas om redenen van privacy niet geplaatst mag worden) vertrok de bus om vier uur weer richting Rosmalen.

 

28 januari 2018 Opening expositie "Champignoncultuur in Maasdriel"

 

Zondagmorgen waren een aantal vrijwilligers al vroeg in de weer om buiten de laatste voorbereidingen te treffen voor de opening van de expositie. Binnen was alles al klaar natuurlijk. Om even voor twee uur arriveerde de heer Wiel Clabbers met zijn vrouw en een drietal collega's van Museum De Locht uit Melderslo in Noord Limburg.

Zij namen als eerste een kijkje in de expositieruimte om een indruk te krijgen wat er zoal te zien was. De afdeling champignons van De Locht heeft ons met raad en daad terzijde gestaan bij het opzetten van de expositie. Om even na twee uur kwamen de eerste bezoekers het plein op en konden daar al smullen van heerlijke champignonhapjes verzorgd door dames van Hoppies Ammerzoden. Die bleven trouwens de hele middag te verkrijgen.

 

 

Half drie was het zo druk dat tijdens het welkomstwoord van voorzitter Ansfried Goesten zelfs mensen buiten op de stoep stonden mee te luisteren. Hij verwelkomde de aanwezigen, waaronder vele (oud)kwekers uit onze gemeente en de wethouders de Vreede en van den Anker. Hij dankte de werkgroep die al een aantal maanden druk is geweest met het inrichten van de expositie. In het bijzonder een woord van dank aan bestuurslid Marco Verhoeven die met toewijding champignons heeft gekweekt in de zeecontainer die op het museumplein staat. Meerdere keren per dag erheen om te sproeien, temperaturen en ontluchten. Een applaus van de aanwezigen was zijn deel.

 

 

Vervolgens kreeg de heer Wiel Clabbers het woord. Hij nam de bezoekers mee in de geschiedenis van de champignon door de eeuwen heen. Vertelde hij ook vele wetenswaardigheden over de teelt in Nederland in het bijzonder. Wiel sprak zijn bewondering uit voor de manier waarop in het museum de expositie is neergezet. Hij hoopte dat er naast De Locht nu ook in Kerkdriel een blijvende opstelling over de champignongeschiedenis mag komen. Mogelijk een eerste stap naar een echt champignonmuseum in deze regio suggereerde hij. Er bestaat een mooi spreekwoord: het echte nieuwe ontkiemt slechts aan het oude. Dat gaat met vallen en opstaan. Zo is het ook met de champignonteelt gegaan. Deze suggestie werd met applaus begroet.

 

 

Samen met Ansfried Goesten opende hij de deur van de expositieruimte. De lichten gingen aan, de vitrines werden verlicht en de bezoekers dromden naar binnen.

 

Kees Maas bedankt voor de foto's

 

Onder het genot van iets fris, een biertje of een wijntje werden vele verhalen opgehaald door de talrijke aanwezigen. Mensen die bijna allemaal wel een binding hadden met het kweken of plukken van de champignons. Bij vertrek kregen alle bezoekers als bedankje onderstaande briefkaart mee die ook nog per post te versturen is.

 

 

Zoals op de foto te zien is werd er tijdens "schafttijd" ook nog wel een iets anders gedronken dan koffie of thee. Op de foto zijn v.l.n.r. te zien de heren Jo Piels - Cor Ackermans - Sjaak Kollenburg - Sjaak Piels - Jan Ackermans en Marius Piels. Deze laatste was samen met zijn vrouw Sjaan een van de bezoekers. Hij kon zichzelf op een aantal foto's uit vervlogen tijden bewonderen.

 

13 januari 2018 Uitreiking cheques bij Hubo Kerkdriel

 

Zaterdagmorgen half elf werden afgevaardigden van vier Drielse verenigingen ontvangen door Pieter van Bockel bij Hubo Kerkdriel. Tijdens de laatste maanden van het vorige jaar konden klanten in de winkel spaarmunten doneren aan verenigingen in het kader van de landelijke actie "HUBO HELPT". Vandaag was de bekendmaking van de gespaarde en gedoneerde bedragen. We werden ontvangen met koffie en gebak. De bedragen werden bekendgemaakt en we waren superblij verrast. Ons museum was met 446 euro als hoogste bedrag uit de kokertjes gekomen. DSC mocht 322 euro, KHSC 310 euro en Ker-rolls 313 euro in ontvangst nemen. Graag willen wij Hubo Kerkdriel EN alle klanten die deze actie mede tot een geweldig succes maakten van harte bedanken. Op onderstaande foto neemt Theo van Wanrooij namens het museum de cheque in ontvangst van medewerker Cor van Zanten.

 

 

En alle winnaars met v.l.n.r. Cor van Zanten - Theo van Wanrooij (museum) - Herbert van Beurden (Ker-rolls) - Arnold Verbeek (DSC) - Frans Heslenfeld (KHSC)

 

 

10 november 2017 Presentatie Drielse Vertellingen 2017

 

Vrijdagavond om half negen vond de presentatie plaats van de Drielse Vertellingen editie 2017. Vanaf acht uur kwamen de genodigden en belangstellenden binnendruppelen. Uiteindelijk waren er ruim vijftig mensen aanwezig. Voorzitter Ansfried Goesten sprak een welkom tot het gezelschap en bedankte het team dat dit jaar weer voor een schitterend jaarboek heeft gezorgd. Vervolgens kreeg Gerard de Leeuw het woord. Hij doorliep op humoristische wijze de artikelen die in het boekwerk staan. Hij bedankte zijn medeschrijvers voor hun bijdrage.

 

Paul van den Bighelaar schreef een prachtig artikel over "De verloren Sint Martinuskerk" waarin veel nieuwe feiten en wetenswaardigheden zijn opgenomen. Want veel was er reeds geschreven over deze kerk.

Gerard de Leeuw schreef  "Een stukje geschiedenis van een oud hotel". Het gaat over De Engel en " 't PŤrdevolk" dat daar verbleef eind 1945 toen ze hielpen bij de wederopbouw in Kerkdriel. Verder ook een bijdrage over "Een monument" wat een urinoir - oneerbiedig gezegd een pisbak - blijkt te zijn bij het Veerhuis.

Henk Hooijmans (Hein d'n Drukker) kwam met een prachtig stuk geschiedenis over "Prinsenvereniging De PeuteblŤkers bijna 50 jaar". Toevalligerwijs ligt het jaarboek op dun elfde van dun elfde in de winkels.

Niels van Houten heeft vele uren gestoken in zijn artikel over "Bon Appetit". Een mooi stuk familiegeschiedenis in de horeca over Sjaak en Jeanny de Leeuw-Leppens.

Jan en zijn vader Hans Piels schreven samen "De kruidenierszaak van Frit Mulders". Frit en zijn vrouw Johanna van Malsen zijn voorouders van beide schrijvers.

Toon van Boxtel verhaalt over "De Alemse Boerenleenbank en haar voorgeschiedenis". Dit artikel geeft een mooi beeld van het bancaire gebeuren in Alem dat lang was aangewezen op het bankkantoor in Maren.

 

 

Vervolgens werd door Gerard aan zijn tante - mevrouw Jeanny de Leeuw-Leppens - het eerste exemplaar overhandigd vergezeld door kussen en een boeket bloemen. Jeanny sprak hierna haar dank uit aan het Driels Museum en alle schrijvers van de Drielse Vertellingen. Zij was zeer vereerd het eerste exemplaar te mogen ontvangen en wist zeker dat haar man Sjaak "beretrots" zou zijn geweest op dit gebeuren.

 

Mevrouw de Leeuw tijdens haar dankwoord

 

30 oktober 2017 Computerconfiguratie als sponsoring van Cosema

 

Maandagavond werd ons museum aangenaam verrast door Computer Service Maasdriel. Ter vervanging van onze verouderde computer en programmatuur werd een compleet geÔnstalleerde configuratie aangeboden als sponsoring.

 

Van links naar rechts ziet u hier Ansfried Goesten, Vincent Schipper, Martijn Veldhuis en Theo van Wanrooij. Namens Cosema overhandigden de middelste twee heren een computer aan het Driels Museum. Voorzitter Goesten en penningmeester van Wanrooij namen de computer met dankbaarheid in ontvangst. Op de foto is te zien dat op de achtergrond al een film draait met betrekking tot de champignoncultuur. Hier zal de volgende expositie van het Driels Museum over gaan.

De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Foto's met als onderwerp het kweken van champignons zijn nog steeds van harte welkom. Even een mailtje en we nemen contact met u op. Afgeven tijdens openingstijden mag natuurlijk ook.

 

25 oktober 2017 Opnemen "Alles plat" door Omroep Gelderland

 

Woensdagmiddag om vier uur waren een aantel van onze vrijwilligers present om mee te werken aan het opnemen van Driels dialect. Dit voor het derde seizoen van het programma Alles Plat van Omroep Gelderland. Twee medewerkers van NOBS Film & Video kwamen de film- en geluidsopnames maken. Vooraf werd de lijst met mogelijk bruikbare woorden en gezegden in het Driels met zijn allen doorgenomen.

 

Vervolgens sprak Tonnie van Kessel als eerste een aantal woorden en zinnen voor de camera. Theo van Wanrooij deed hetzelfde zittend voor het bekende schoolbord.

En als laatste was Theo de Leeuw aan de beurt zittend achter de toonbank van ons winkeltje.

 

 

Tegen half zes vertrokken de mensen van Omroep Gelderland naar een volgende opnamesessie in Herwijnen. Zij bedankten ons uitvoerig voor de prettige samenwerking en vlotte opnamesessie in ons museum. Over de uitzenddata op Omroep Gelderland zullen zijn nog nader bericht ontvangen. Deze zullen wij dan op onze site ook kenbaar maken.

 

30 september 2017 Filmopname "kletscorner" dorpsfilm

 

 

Zaterdagmorgen waren een aantal vrijwilligers al vroeg in de weer. Door het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel was ons gevraagd assistentie te verlenen bij het maken van opnamen voor de dorpsfilm. Daarmee is Andrť Versteeg al een tijdje bezig en deze film wordt gefinancierd door SCF Maasdriel. Marco, Kees, Theo, Marion, Theo en Tonnie gingen met hondenkar en melkwagentje naar winkelcentrum Delkant waar de opnames zouden plaatsvinden. Theo de Leeuw als heerboer, Marco Verhoeven als landbouwer en Theo van Wanrooij als veeboer uitgedost in oude kledij. Deze drie probeerden vanaf elf uur mensen voor de camera de vraag "Ben jij een echte Drielenaar" te laten beantwoorden. En eigenlijk viel het aantal durvers best wel mee. Kees Maas, Tonnie van der Meijden (als gast) en Marion Maas-Glaudemans waren druk in de weer met het opblazen en uitdelen van ballonnen aan jeugdige winkelbezoekers.

 

 

Tegen half twee gaf Andrť te kennen voldoende materiaal te hebben "geschoten" om in de dorpsfilm te kunnen monteren. Wij werden bedankt voor onze medewerking en op onze beurt bedankten wij voor de camera alle mensen die spontaan of na enig aandringen hun zegje hadden gedaan voor camera en microfoon.

 

 

Al onze spullen werden op wagentje en kar geladen en terug gebracht naar het museum. Al met al een geslaagd optreden tot volle tevredenheid van de woordvoerder van het SCF waar wij zelden tevergeefs een beroep op doen.

 

28 september 2017 Groepsontvangst "nichtjesdag" familie Vissers

 

Donderdagmiddag bracht een groep van veertien personen in het kader van een voor hun georganiseerde "nichtjesdag" een bezoek aan ons museum. Om half twee werden zij welkom geheten door onze vrijwilliger Michel de Bruijn. Na een korte inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken in het museum werd begonnen met een rondleiding. De enige heer in het gezelschap was Leo Vissers die samen met zijn vrouw dit bezoek aan het museum hadden geregeld. De overige vrouwelijke deelneemsters (niet voor niets nichtjesdag) zagen tijdens de rondleiding veel herkenbare dingen uit hun jonge jaren. Afkomstig uit voornamelijk West Brabant waren ook alle boerenkarren en werktuigen hun niet onbekend. Na ruim twee uur vertrok de groep na een applaus en dankwoorden voor de gids van deze middag.

 

30 augustus 2017 Presentatie 9 wandelboekjes van de Bommelerwaard

 

Woensdagmiddag werden in ons museum de 9 wandelboekjes van de Bommelerwaard gepresenteerd. Om vier uur werden de talrijke aanwezigen welkom geheten door de heer Leo Weyman. Hij is de voorzitter van Stichting Open Monumentendag Bommelerwaard. Elk jaar probeert de stichting een bepaald thema voor het voetlicht te brengen. Hij vertelde dat bij het brainstormen over "Boeren, burgers en buitenlui" het idee was opgeborreld om historische kennis vast te leggen in "wandelingen langs monumenten"  in de Bommelerwaard. Er werd geÔnventariseerd wat er al was op dat gebied. Zaltbommel heeft al een aantal boekwerken en ook het Driels Museum gaf eind vorig jaar een wandelroute uit. Vervolgens is een man of tien bezig geweest met het verzamelen van informatie, het vinden en maken van foto's en het uitwerken van de routes. Het team van samenstellers kwam zo tot negen boekwerkjes die elk een wandeling bevatten die in pakweg ťťn tot twee uur gelopen kunnen worden. Vervolgens dankte hij de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel voor hun geldelijke bijdragen. Ook de Van Voordenstichting en het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel en de eigen stichting droegen bij in de kosten. Na een laatste woord van dank aan alle medewerkers aan dit project kregen de burgemeesters Van Kooten en Rehwinkel als eersten ieder een pakketje met de negen wandelingen. De boekjes zullen op diverse verkoopadressen te verkrijgen zijn voor twee euro per stuk.

 

burgemeesters Rehwinkel en van Kooten met Leo Weyman

 

Onder het genot van een sapje, wijntje, biertje of iets fris bekeken de aanwezigen de boekjes en werden nieuwtjes en wetenswaardigheden over de verschillende routes en dorpen uitgewisseld. Rond half zes waren de bezoekers weer vertrokken en konden de vrijwilligers de ontvangstruimte weer herinrichten voor de openstelling aanstaande zondag.

 

25 augustus 2017 Groepsontvangst gezelschap Lap

 

Vrijdagmiddag was vanaf half drie een groep op bezoek in ons museum. Omdat de heer Lap uit Zaltbommel dit had geregeld hebben wij het "gezelschap Lap" genoemd. De groep bestond uit 12 personen die uit alle delen van ons land afkomstig zijn. Op een vakantie dertien jaar geleden hebben deze mensen elkaar ontmoet en het klikte. Besloten werd om elk jaar door een ander persoon een soort reŁnie te laten organiseren. En na al die jaren gebeurt dat nog steeds. Dit jaar was het echtpaar Lap uit Zaltbommel aan de beurt. Omdat mevrouw in 2016 met Vrouwennetwerk Zaltbommel al in ons museum een bezoek bracht vonden de organisatoren dat zij ook nu naar Kerkdriel moesten gaan. De reden daarvan is volgens hun dat men in het Driels Museum een goed beeld krijgt van het leven, wonen en werken in de Bommelerwaard in de l;laatste honderd jaar. Het gezelschap werd ontvangen en rondgeleid door Theo van Wanrooij. Begonnen werd met koffie of thee en iets lekkers erbij. Tijdens het koffiedrinken gaf Theo een overzicht van het ontstaan en de historie van het museum zelf. Na de koffie werd begonnen aan de rondleiding in en om het museum. Allerlei wetenswaardigheden en anekdotes  werden daarbij verteld. De bezoekers zelf hadden talrijke vragen over de karren, wagens en werktuigen die te zien waren. Twee uren vlogen voorbij en het gezelschap nam met dank aan de gids afscheid van ons museum.

 

25 juni 2017  Driels Museum ook op jaarmarkt Op d'n Delkant

 

Zondagmorgen waren de eerste vrijwilligers als vroeg in touw om het Hedels wagentje op te tuigen als "blikgooi" attractie. Met de wagen en de hondenkar naar de standplaats op de hoek van de Teisterbandstraat waar ook de kraam werd ingericht.

 

 

Mooi nieuw spandoek opgehangen en de verkoopwaar (allerlei boekwerken en ansichtkaarten) netjes uitgestald. Direct vanaf het beginn van de jaarmarkt begon het aan de kraam lekker te lopen en werd er naar hartenlust met textielballen op de blikken bussen gegooid.

 

 

Voor de kleintjes was er natuurlijk altijd prijs. In de loop van de dag wisselden verschillende vrijwilligers elkaar af achter de kraam terwijl Rob en Marco de ballen opraapten en de bussen opnieuw stapelden.

Na het blikgooien even met Marco op de foto

 

Aan het einde van de dag alles weer op de karren geladen en terug naar het museum.

 

Maandagavond met de penningmeester de dagopbrengst geteld.

 

Een leuk bedrag verdiend waarmee de kas weer een beetje gespekt is. Dank aan alle vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet.

 

12 juni 2017 Museumbezoek door groepen 5 van Mgr. Zwijsenschool

 

Maandagmorgen 6 juni werd het museum bezocht door twee groepen 5 van de Mgr. Zwijsenschool uit Kerkdriel. Zij hadden geschiedenislessen gehad over het leven in vroegere tijden in ons dorp. Vooral waren ze benieuwd naar hoe het er vroeger op school aan toe ging. Wat de kinderen leerden, wat voor straffen er werd gegeven en hoe de school er toen uitzag. De eerste groep 5 was er om negen uur met juf Laura. Eerst werd er voor het museum een foto van de groep gemaakt. De groep werd in tweeŽn gesplitst en werden door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij  rondgeleid in en buiten het museum. Vele mooie verhalen werden door de vrijwilligers verteld en er was voor de leerlingen volop gelegenheid om vragen te stellen. Aandachtig en geconcentreerd werd er dan geluisterd naar de antwoorden op de vragen en de uitleg bij de tentoongestelde objecten. Bij de winkelopstelling staat een ouderwetse "snoeppot" en daaruit mochten de kinderen een snoepje pakken. De tijd die beschikbaar was vloog voorbij en na een uur moesten de kinderen weer terug naar hun eigen school. De vrijwilligers werden door de juf en de kinderen bedankt met een groot applaus.

 

Door Michel al netjes in twee rijen opgesteld

 

De tweede groep 5 kwam om half elf aan onder leiding van meneer Peter. Deze groep kreeg hetzelfde programma als de vorige groep en ook hier waren de kinderen na een uur dankbaar voor wat ze te horen en te zien hadden gekregen.

 

De tweede groep klaar om naar binnen te gaan

 

Om half twee in de middag kwam de derde groep 5 op bezoek met meneer Frank. Zoals de twee voorgaande groepen werden ook zij ontvangen en rondgeleid.

 

De derde groep krijgt uitleg over een boerenwagen

 

en over de OSCA de enige in Nederland gebouwde jukebox

met dank aan meneer Frank Verstegen voor de foto's

 

Na afloop kregen de vrijwilligers ook van deze groep een mooi applaus voor de verhalen tijdens de rondleiding. Al met al ook dit leerjaar weer een geslaagde museumdag voor de leerlingen groep 5 van de Mgr. Zwijsenschool.

 

10 juni 2017 Groepsontvangst familie van Beurden-de Gier

 

Zaterdagmiddag kwam de familie van Beurden om half drie aan in ons museum. Zij werden deze middag ontvangen door Theo van Wanrooij. De heer en mevrouw van Beurden waren in gezelschap van hun zoon, kleinzoon, dochter, schoonzoon en een familielid de Gier. Mevrouw van Beurden is een echte Drielse namelijk Tiny de Gier die een dochter is van bakker Chris de Gier die ook de uitbaters waren van Hotel-Cafť-Restaurant De Engel. Tiny heeft een aantal jaren als onderwijzeres voor de klas gestaan in de toen nog R.K. Meisjesschool. Graag wilde ze met haar familie eens wat oude herinneringen van Driel ophalen en waar kan dat beter dan in een museum.

Begonnen werd met koffie en iets lekkers erbij. Tijdens het koffiedrinken konden oude foto's van De Engel en familieleden de Gier worden bekeken. Het meegekomen familielid bleek Leo de Gier te zijn. Die heeft ook thuis in de bakkerij gewerkt en is later een bakkerij in Den Bosch begonnen. Zijn zoon, Chris genoemd naar zijn opa en 5e generatie bakker, runt tegenwoordig de ambachtelijke bakkerij in winkelcentrum De Helftheuvel. Na de koffie werd begonnen met een rondleiding in en om het museum. Veel bekende objecten, verhalen en natuurlijk ook bijnamen kwamen voorbij. Veel later dan gepland nam het gezelschap om vijf uur afscheid met dank voor de onderhoudende middag in ons Driels Museum.

 

30 mei 2017 Historische wandeling met college van B & W Maasdriel

 

Maandagmiddag half twee kwam burgemeester Henny van Kooten in gezelschap van de wethouders Anita SÝrensen - Jan Hein de Vreede - Gerard van den Anker en secretaris Ad de Jong aan bij ons museum. Zij werden ontvangen door Rob Harmsen en Theo van Wanrooij die met hun de historische wandeling zouden gaan maken. Deze afspraak was een uitvloeisel van de belofte gedaan door mevrouw SÝrensen bij het veertigjarig jubileum van ons museum. Zij kreeg toen het eerste exemplaar van de wandelroute uitgereikt met het verzoek om die ook een keer echt met ons te gaan lopen. Dus dat gingen we vandaag met prachtig wandelweer doen.

Voor het begin van de wandeling werd even een foto gemaakt op het gerenoveerde museumplein.

 

 

Buiten de feiten in het gedrukte boekje werden talloze aanvullingen gegeven over de panden en straten waar we langs en door liepen. Ook werden door de gasten vragen gesteld waarop meestal wel een antwoord gegeven kon worden. Bij het eerste Drielse gemeentehuis (in Huize Scherpenheuvel in gebruik geweest van 1825 tot 1888) werd ook geposeerd door de gasten. Toen de burgemeester vroeg of de huidige bewoner dat wel goed zou vinden kreeg hij met een kwinkslag als antwoord "dat regelen we hier in Driel zelf wel even".

 

 

Bij het pand van het vroegere hotel-cafť De Engel (hoek van Kerkstraat en Mgr. Zwijsenplein) kwam de Drielse opstand ter sprake. In maart 1888 werd dat pand door een detachement bereden marechaussee uit Den Bosch te paard en met getrokken sabel ontruimd. Gevolg van de opstand was de "drooglegging" van Driel tot eind oktober. Alle herbergen werden toen op bevel van burgemeester van Haaren gesloten.

Aangekomen bij het "oude" maar eigenlijk tweede gemeentehuis van Driel aan het einde van het plein (in gebruik geweest van 1888 tot en met 1990) werd het bordes beklommen voor een foto.

 

 

Tegen drie uur waren we terug bij het museum en werden Rob en Theo bedankt voor de leerzame wandeling. Mevrouw SÝrensen overhandigde namens het college een envelop met inhoud als blijk van waardering voor de ontvangst en genomen moeite.

 

9 april 2017 Twee geweldige prijzen bij Rabo Clubkas Campagne

 

Zondagmiddag half drie kregen wij in ons museum bezoek van de heer Ivar Schippers. Die werkt als Manager Facilitaire Services bij Rabobank Bommelerwaard. Hij kwam ons verrassen met een cheque voor de opbrengst van de stemmen die op het museum werden uitgebracht. Maar liefst 420 stemmen kregen wij in de campagne en dat resulteert in het geweldige bedrag van € 1.121,15. De aanwezige bestuursleden en vrijwilligers vielen bijna van hun stoel bij het zien van de cheque.

 

De heer Schippers en onze voorzitter met de cheques

 

Door Rabobank Bommelerwaard was ons museum al tot winnaar van de creativiteitsprijs uitgeroepen en dat leverde nog eens € 250,00 op. Een geweldig resultaat waarvoor een DANK JE WEL op zijn plaats is aan iedereen die aan dit succes heeft bijgedragen. Marco, Rob, Jan en Theo (onze eigen acteurs met de hondenkar) en Wijsneus Media die het filmpje kosteloos voor ons maakte en natuurlijk

 

DANK AAN ALLE MENSEN DIE DE MOEITE NAMEN OM OP ONS TE STEMMEN EN ONZE FILM TE LIKEN

 

en duimpjes omhoog voor de Rabobank

 

3 april 2017 Lezing over oude kerk in Kerkdriel

 

Maandagavond vanaf half acht kwamen de eerste belangstellenden voor de lezing al aan in ons museum. Kunsthistoricus Marjan Witteveen ging om 20.00 uur een lezing houden over de eeuwenoude in de oorlog verwoestte N.H. kerk in Kerkdriel. In april 1945 werd door de Duitsers de kerktoren opgeblazen en daarmede ook een groot deel van de kerk vernield. Van de beeldhouwwerken is nog wel wat bewaard gebleven en een deel daarvan is in het museum te zien. Ook over de gewelfschilderingen is nog veel bekend. Marjan Witteveen verdiept zich, zolang ze in Zaltbommel woont (al ruim veertig jaar) vol overgave en enthousiasme in de Bommelerwaardse historie. Zij is voor velen, nieuwkomers en Bommelerwaarders een nooit verzakende vraagbaak. Ze onderzoekt en schrijft niet alleen om vast te leggen voor het nageslacht maar ook om jong en oud te interesseren voor het prachtige cultuurgoed van de Bommelerwaard.  Haar kennis houdt  ze nooit voor zichzelf. Onder andere door tal van lezingen door de hele Bommelerwaard en daarbuiten wil zij die kennis graag met iedereen delen. Ze doet dat met een aanstekelijk enthousiasme.

 

Marjan Witteveen tijdens haar lezing

 

De 35 aanwezigen (waardoor de stoelen tot de laatste plaats waren bezet) werden door voorzitter Ansfried Goesten welkom geheten. Mevrouw Witteveen schetste in het kort de bouwgeschiedenis van de oorspronkelijk R.K. Sint Martinuskerk. Rond het jaar 700 was er al een eenvoudig houten kerkgebouw dat later werd vervangen door een tufstenen kerk. Door vele aanbouwen en verbouwingen ontstond daardoor de verwoestte kerk die in de categorie "kruisbasiliek" viel. Aan de hand van geprojecteerde foto's en tekeningen kregen de gasten een beeld van de vele mooie beeldhouwwerken en gewelfschilderingen in de kerk.

 

 

Een korte pauze - met tijd voor een kop koffie of thee - onderbrak de avond die om ongeveer tien uur was afgelopen. Voorzitter Goesten bedankte de aanwezigen voor hun komst en aandacht. Marjan Witteveen werd bedankt voor haar mooie en heldere uiteenzetting over de oude Drielse kerk. Als blijk van waardering overhandigde hij haar een cadeaubon.

 

GEEN LIJSTTREKKERS MAAR KARTREKKERS

 

De landelijke verkiezingen zijn voorbij maar het stemmen voor de Rabo Clubkas Campagne moet nog beginnen. Ons museum doet ook mee aan dit prachtig initiatief van de Rabobank. Wij respecteren de andere kandidaten, gooien niet met modder maar doen zelf ons stinkende best om stemmen te winnen.

Zoals de lijsttrekkers landelijk flyeren doen wij dat in ons eigen dorp ook. Met stapels flyers in de hondenkar trokken onze mensen er vanmiddag op uit.

 

 

Natuurlijk een rondje over de markt want daar tref je mensen die ons kunnen helpen aan stemmen. Dus uitdelen die flyers.

 

 

Onze verschijning "meej aauw spul en in kleere van jaore trug" werd zeer positief ontvangen door de marktbezoekers en het winkelende publiek in winkelcentrum Delkant. Voor de kartrekkers terug gingen naar het museum werd nog even geposeerd voor het oude gemeentehuis.

 

 

Er is van deze actie ook een kort filmpje gemaakt. Klik op de link om te bekijken

 

https://youtu.be/8L8IuO21yek

 

 

En nu maar hopen dat alle mensen die hebben toegezegd ook op ons te stemmen dat ook echt gaan doen in de periode van 23 maart tot en met 5 april aanstaande.

 

DOEN WOR WANT WIJ HEBBE DE CENTE H………L HARD NODIG

 

STEM VAN 23 MAART T/M 5 APRIL OP ONZE CLUB

 

 

 

ALVAST BEDANKT WOR

 

 

 

14 januari 2017 Groepsontvangst familie van Zanten

 

Zaterdagmorgen tegen half elf kwamen de eerste leden van de familie van Zanten aan bij ons museum. Alle bezoekers kwamen per auto of per fiets op eigen gelegenheid.

Alle gasten knuffelden elkaar eerst uitgebreid als bij een soort reŁnie waarna ze werden begroet door de vrijwilligers Jo Lotens en Theo van Wanrooij. Zij dachten alleen gasten met de naam van Zanten te zullen ontmoeten maar er kwamen ook andere echte Drielse familienamen binnen.

 

 

Zoals Jachtenberg, Schimmel en van Bockel. Hierna begon het gezelschap met een kopje koffie of een glas thee met wat lekkers erbij. Onder het koffiedrinken gaf Theo een inleiding over het ontstaan en de geschiedenis van veertig jaar museum. Tijdens dit praatje kwamen foto's voorbij voornamelijk van de N.H. school waar de meeste gasten zelf onderwijs genoten. Vervolgens werd op verzoek van de gasten de dorpsfilm uit 1970 bekeken waarbij veel bekende personen en straatbeelden voorbij kwamen.

 

Gezien het geplande tijdschema werd de film voortijdig gestopt en begonnen aan een rondleiding in twee groepen door het museum. Na de rondleiding vertrok het gezelschap om half een naar restaurant Dukdalf o0m te gaan genieten van een gezamenlijke lunch. Ook daar werd het nog erg gezellig zoals op onderstaande foto is te zien. Met dank voor de foto's gemaakt door Dirk Sinnema.