Nieuws

 

Hier vindt u steeds de laatste nieuwtjes van ons museum.

 

Zondag 6 september aanstaande gaan de deuren van ons museum na lange tijd weer open. Uiteraard met de nodige aanpassingen conform de richtlijnen van de overheid i.v.m. corona. Er kunnen maar een beperkt aantal bezoekers gelijktijdig binnen zijn. Bij binnenkomst zal iedereen worden gevraagd een coronachecklist in te vullen, handen te desinfecteren en de looproutes te volgen met voldoende onderlinge afstand.

 

6 september 2020 Eindelijk weer open

 

Zondag 6 september opende het Driels Museum na 6 maanden sluiting vanwege corona weer de deuren. In de achterliggende maanden hebben de vrijwilligers niet stil gezeten want de entree en hal zijn op de schop gegaan. Er is nu een flinke ruimte in de hal gecreëerd door de vliegtuigmotor te verplaatsen en vitrines te verwijderen. Aan een nieuwe permanente opstelling voor de motteburcht wordt nog gewerkt in samenwerking met de heer Michiel de Graaf die nauw betrokken is bij de opgravingen in de Duitse Weistraat en het onderzoek van de gevonden materialen. Een houten paal die ongeveer achthonderd jaar geleden diende als fundering voor de loopbrug van de burcht heeft al een definitieve plaats in de hal gekregen.

In de afgelopen maanden is die paal door de vrijwilligers geconserveerd om te kunnen behouden voor de toekomst.

 

 

 

En zondagmiddag werd de schilderijenexpositie van kunstenaar Ad van den Oord ook geopend. In de loop van de middag kwamen al een aantal bezoekers zijn werken bekijken. Die werken zijn veelzijdig met herkenbare dorps- en stadsgezichten van Driel en Den Bosch. Maar ook een stilleven met bloemen in een mand en een doek met een puttertje.

Ad zelf geeft graag uitleg of toelichting op zijn werk zoals te zien op de foto.

 

 

De expositie is nog lang genoeg te bezoeken dus kom niet allemaal tegelijk. U kunt vooraf ook bellen of het druk is op de tijd dat u wilt komen. Tijdens de openingsuren op zondagen van 14.00 to 17.00 uur en op maandagen van 19.30 tot 22.30 uur is het museum telefonisch te bereiken op nummer 0418-551160

 

 

6 september 2020 Opening expositie schilderijen van Ad van den Oord

 

Ad van den Oord is een plaatselijke amateurschilder die al diverse exposities heeft gehad op verschillende plaatsen. Zijn werk is heel veelzijdig met stillevens, dorps- en stadsgezichten. Ad maakte samen met een aantal vrijwilligers van het museum een keuze uit zijn omvangrijke collectie. Het resultaat daarvan hangt nu fraai uitgelicht in onze expo-wisselruimte.

 

1 september 2020 Maria te Voert-van Beek 40 jaar bij ons museum

 

Maria te Voert-van Beek woonde nog geen jaar in Kerkdriel toen ze van de achterbuurman van haar schoonouders – de heer Piet Versteegh – de vraag kreeg of notuleren bij de Oudheidskamer misschien iets voor haar was. Zou mooi een soort inburgering kunnen zijn. Maria wilde eerst wel weten wat dat dan zoal inhield en werd uitgenodigd om op 9 mei 1980 kennis te komen maken met de leden van de commissie op het oude gemeentehuis op het plein. Daar trof ze de heren Piet Versteegh – Jan van Boxtel – Jan van Heeswijk – Frans Goesten – Gerard Goesten – Piet van den Anker – Gerrit de Rouw – Rob Glaudemans en mevrouw Corrie van den Biggelaar-Vos. Maria had het gevoel dat dit een soort “ballotage” was maar kreeg instemming om als notulist de club te versterken. Aangezien ze in verwachting was schoof ze pas op 1 september 1980 aan bij haar eerste echte vergadering. De eerste twee vergaderingen waren nog op het gemeentehuis en daarna om beurten bij de leden thuis.

 

Op de eerste vergadering kreeg ze te horen: Ga maar zitten, bemoei je nergens mee, houd je mond en notuleer. Als ze de notulen had uitgewerkt ging ze naar het postkantoor om die te kopiëren en daarna thuis te bezorgen bij de leden. De commissieleden kregen van de gemeente per jaar een kleine vergoeding maar Maria was onbezoldigd.

 

De Oudheidskamer was toen nog gevestigd in de oude R.K. Jongensschool in de Leijensteinstraat. In 1985 verhuisde de collectie naar de huidige locatie in de voormalige Protestant Christelijke School aan de Teisterbandstraat. In april 1999 wijzigde de naam van Oudheidskamer naar Driels Oudheidkundig Museum. En op 19 augustus 2003 werd de huidige naam Stichting Driels Museum bij een notariële akte vastgelegd. Op 2 maart 2007 verkreeg het museum de status van geregistreerd museum. Al deze veranderingen heeft Maria als enige van alle nu nog actief zijnde vrijwilligers meegemaakt.

 

Jaren later toen Rob Glaudemans als secretaris vertrok werd Maria die vrijwilligster was geworden gekozen in het bestuur. Vele bestuursleden en vrijwilligers heeft ze zien gaan en zien komen. Een prachtige prestatie om dat zoveel jaren vol te houden.

 

 

In de bestuursvergadering van 12 augustus kreeg Maria van de huidige voorzitter Ansfried Goesten een bedankspeech en een mooi boeket bloemen.

 

 

15 november 2019 Presentatie Drielse Vertellingen editie 2019

 

Vrijdagavond even na half acht begonnen de genodigden voor deze avond binnen te lopen in het museum. Rond acht uur was het al lekker vol in de hal en de expositieruimte. De families Vissers, Sars, de Gier, Brekelmans en oud leden van de Veldstovers en KBCers waren met velen aanwezig.

 

Lekker druk in de presentatieruimte

 

Theo van Wanrooij opende met een woord van welkom en sprak zijn dank uit aan de redactie van de Drielse Vertellingen en de gastschrijvers voor hun bijdrage aan de elfde editie in de nieuwe stijl als jaarboek. Vervolgens gaf hij het woord aan Paul van den Bighelaar voor een toelichting op de artikelen die dit jaar in de Drielse Vertellingen staan.

 

Harry Brekelmans en Joop Thuring schreven een artikel "Vredig middagslaapje eindigend in een fatale nachtmerrie" over de familie Brekelmans-Steenbekkers uit Alem die in WO II werden getroffen door een tragedie.

Henk Hooijmans is de schrijver van "Slagerij Sars - de slagerij op het plein dateert al vanaf 1896"

Wilfred Peters staat er in met het verhaal "Die Lustige Veldstovers - als de kapel optrad was het feest"

Ad van Rangelrooij schreef  "50 jaar Kerkdrielse Badminton Club - meer dan een slag in de lucht"

Niels van Houten met het artikel "Bakkerij de Gier - drie generaties lang dagelijks vers brood"

Robert Goesten (vanuit Amerika) tenslotte schreef over zijn jarenlange vriend "Antoon Vissers 1928 - 2019 een stille kracht"

 

Paul tijdens zijn toelichtingen op de artikelen

 

Paul liep in deze bovenstaande volgorde de verschillende verhalen door en gaf hier en daar nog wat leuke wetenswaardigheden ten beste. Na elke beschouwing van het artikel bedankte hij de schrijver voor de prettige samenwerking en zijn bijdrage aan deze editie. Hij deed een beroep op de inwoners om met hun verhalen op de proppen te komen ook al ben je zelf geen schrijver van nature. De redactieleden helpen graag om er een mooie bijdrage voor de vertellingen van te maken. Kijk maar naar de uitstekende artiklen in deze uitgave. Vervolgens reikte hij het "eerste exemplaar" uit aan Tineke (een van de vijf dochters van Antoon) van Geffen-Vissers.

 

Tineke van Geffen-Vissers krijgt het eerste exemplaar

 

In haar dankwoordje zei Tineke dat de zussen er trots op zijn dat Antoon is geëerd met een artikel in de Drielse Vertellingen waardoor zijn werk voor het museum en de Drielse gemeenschap voor altijd is vastgelegd.

 

Onder het genot van drankjes en hapjes werd door de talrijke aanwezigen nog lang nagepraat over de verhalen uit het jaarboek. Rond ha;f elf waren de laatste gasten vertrokken en konden de vrijwilligers beginnen met opruimen en de expositieruimte weer om te bouwen voor de komende zondag.

 

10 november 2019 Opening expositie "75 jaar bevrijding"

 

Zondagmiddag half drie opende wethouder Anita Sørensen de expositie in het bijzijn van een groot aantal gasten. Ze verbrak de verzegeling van de expositieruimte door een tekst 0ver 1940-1945 doormidden te scheuren. Daardoor kwam aan de binnenzijde van de deur de bevrijdingsdatum in beeld.

 

  

 

 

 

 

Vervolgens gingen de wethouder en de gasten naar binnen in een "verduisterde" expositieruimte waar een authentiek audiofragment werd afgespeeld over de aankondiging van de bevrijding door Radio Oranje in Londen. Hierna ging de verlichting aan en nam voorzitter Ansfried Goesten het woord. Hij memoreerde dat het Driels Museum waarde hecht aan het in beeld brengen van de oorlogsjaren en de bevrijding. Zeker voor onze jeugdige inwoners. Hij bedankte de gebroeders van Hoften en Theo Vissers voor hun medewerking aan deze expositie door het beschikbaar stellen van attributen uit hun verzamelingen. Wethouder Sørensen dankte het museum en haar vrijwilligers voor deze mooie expositie. Uit haar jeugd kent ze vele verhalen die ze hoorde van haar opa en oma die er vaak over vertelden. Tegenwoordig gebeurt dat bijna niet meer omdat de mensen die de oorlog nog meemaakten langzaam aan zeldzaam worden. Met haar eigen tienerkinderen komt de oorlog alleen nog ter sprake bij speciale herdenkingsdagen. Toch is het heel belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden. Ze riep mensen op om hun "oorlogsverhalen" te laten optekenen bij het museum zodat ze bewaard blijven voor het nageslacht. De vele aanwezigen bekeken hierna de expositie waarbij de vrijwilligers waar nodig uitleg bij gaven. Voor iedereen was er koffie - thee- fris of iets anders met een hapje.

 

Veel belangstelling voor de getoonde objecten

 

24 oktober 2019 Uitreiking cheque Rabobank Clubsupport

 

Donderdagavond kwam medewerker Jeffrey van Rabobank Altena-Bommelerwaard naar ons museum om de cheque van de Clubsupportaktie te overhandigen. We waren blij verrast met het mooie bedrag dat ons ten deel is gevallen. Dankzij het stemmen op onze club door veel mensen die ons een warm hart toedragen

 

 

Ammel bedankt wor vur oew stem.

 

Jeffrey overhandigt de cheque aan onze penningmeester

 

28 september 2019 Groepsontvangst uitje Gemeente Maasdriel

 

Zaterdagmiddag net na twee uur arriveerden de eerste gasten van de gemeente Maasdriel al wandelend op het museumplein. Burgemeester, wethouders, raads- en commissieleden soms vergezeld door hun partners hadden deze middag hun jaarlijkse uitstapje.

 

De gasten op het museumplein (foto genomen door de hoefstal)

 

Na Alem vorig jaar was nu voor Kerkdriel met bezoeken aan de Zandmeren en het Driels Museum gekozen. Kwart over twee ging het gezelschap van 35 personen aan de koffie en thee in het museum. Zij werden welkom geheten door 7 bestuursleden bij monde van voorzitter Ansfried Goesten. Onder het genot van de koffie schotelde Theo van Wanrooij de aanwezigen een kort kwisje voor op het digibord om de kennis over Driel en het museum te testen. De verschillende vragen en foto's leverden hier en daar toch best wel de goede antwoorden op. Vervolgens gingen 4 groepen door het museum voor een - naar achteraf bleek veel te korte - rondleiding.

 

Kijken in de expositieruimte oude ambachten en beroepen

 

 In vier locaties stonden de mensen van het museum om uitleg en toelichting te geven van de betreffende ruimte en objecten.

 

Een groep bij de keuken en achterhuis

 

Een andere groep in de burgemeesterskamer

 

Steeds na twaalf minuten (want meer tijd was er niet in het strakke schema - wisselden de groepen en niet de gidsen van locatie.

 

Een een groep op de zolderverdieping

Met dank voor de foto's van Olando Cuppens en Kees Maas.

 

5 september 2019 Groepsontvangst senioren KPN Zaltbommel

 

Donderdagmiddag om half drie arriveerden 17 personen met eigen vervoer bij ons museum. Het waren 14 gasten uit Zaltbommel van de seniorenvereniging van de kerk met hun 4 begeleiders. Na ontvangst door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij werd begonnen aan de rondleiding rond en in het museum. Theo ging met de meest mobiele gasten naar buiten en de expositieruimte oude beroepen en ambachten. Zij zagen heel veel herkenbare dingen uit hun jeugd. Michel bleef binnen en gaf daar uitleg bij de burgemeesterskamer, de schoolhoek, de winkel en de huiskamer. Na een verblijf van ruim een uur vertrokken de gasten, na dank en applaus aan de gidsen, weer huiswaarts.

 

Voor het vertrek nog even een foto voor het museum

 

16 juni 2019 Opening nieuwe expositie KOPPOP

 

Zondag 16 juni vanaf half elf in de morgen waren al een aantal leden van de werkgroep druk in de weer in en rond het museum. Druk met alles klaar zetten voor de opening van de nieuwe expositie. Aansluiten elektra voor de muziek en koel houden van bier en frisdrank. Klaarzetten statafels en nog allerlei kleine klusjes die op het laatste moment nog moeten gebeuren. Om half twee is het "Koppop in 't klein op 't Driels museumplein" met optreden van de band Johnny's Garden voor hopelijk flink wat publiek. De band arriveert om twaalf uur, gaan hun instrumenten en geluid uitladen en installeren. Daarna soundchecken en het klinkt lekker. Vanaf kwart over een arriveren de eerste bezoekers en om half twee het eerste optreden van de band. Tegen twee uur is het museumplein aardig gevuld met bezoekers die genieten van de muziek.

 

 

"Johnny's Garden"

 KLIK HIER voor filmpje en geluid

en aan het einde van het nummer links op NIEUWS om terug te keren naar dit verslag.

 

Om twee uur werden de bezoekers welkom geheten door Theo van Wanrooij. Hij vroeg als eerste een applaus voor de band. Vertelde in het kort dat de eerste aanzet voor deze expositie een artikel was in augustus 2018 van Annemiek Steenbekkers in het Brabants Dagblad. Het extra duwtje dat nodig was kwam toen Irma Lotens ging verhuizen en een grote opbergbox met allerlei spullen van en over Koppop bezorgde bij het museum. Toen gingen we aan de slag met het idee voor deze expo. Oud bestuursleden werden benaderd en vrij snel was er een werkgroep gevormd met 10 Koppoppers samen met Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij van het museum. Het resultaat van al hun werk is binnen te zien. Theo had nog enige huishoudelijke mededelingen om de middag soepel te laten verlopen en gaf vervolgens het woord aan Rob Nendels en Theo de Rouw die samen in 1981 het initiatief namen om Koppop te gaan organiseren.

 

Rob Nendels en Theo de Rouw bij hun korte speech

 

Rob vertelde dat hij samen met Theo naar de "Bikse Fiste" in Hilvarenbeek ging met niks anders dan een rugzak en een slaapzak. Een geweldige ervaring voor een paar snotneuzen in die tijd. Terug in Driel zeiden ze tegen elkaar : dat moet bij ons toch ook kunnen. We hebben er een grandioos plein voor en er zullen nog wel meer gekken als wij te vinden zijn die willen meehelpen. Theo vult aan dat er inderdaad een aantal enthousiastelingen waren waarmee ze aan de slag gingen. Wat er allemaal bij kwam kijken daar hadden ze geen idee van maar...in 1982 was het eerste Koppopfestival een feit. Rob sloot af met te zeggen dat hij het geweldig vond hier zoveel oude bekenden te zien na ruim vijfendertig jaar. Beiden wensten iedereen een gezellige middag toe. Hierna gingen Rob en Theo de gasten voor naar binnen waar zij als eersten de expositieruimte betraden. Posters aan de wanden, vitrines met spullen, foto's op borden, film uit 1991 met interviews van medewerkers en bands. Alle bezoekers waren vol lof over wat hier bijeen was gebracht. Onder een stralende zon, het genot van bier, wijn en fris werd op het plein genoten van Johhny's Garden en het ophalen van herinneringen. Al met al een zeer geslaagde opening van deze expositie.

 

Gezellig druk tijdens de "reünie" van Koppop

 

En zondagavond laat stond er een bericht Van Frank Nendels   in het gastenboek van onze website. Hieronder de tekst.

 

Hallo allemaal, ik heb een hele warme middag gehad bij de opening van de Koppop tentoonstelling! En niet alleen vanwege de zomerse temperaturen! ook vanwege de warme ontvangst, de prima muziek en de gesprekken met mensen die ik helaas alweer vergeten bleek te zijn... Maar ze waren er nog en wisten me veel te vertellen over mijn geschiedenis, en de mensen die er toe deden.. of doen? Bedankt, Theo, Rob, Annet, Hilde, Adje... en alle anderen. Ik kom nog eens terug... Graag zelfs. en bedankt voor de kalender...

 

21 mei 2019 Ons bestuurslid Marco Verhoeven overleden

 

 

Vrolijk –Hartelijk - Aimabel –  Aanwezig – Optimist – Aanjager - Actief

Vriend van en voor het Driels Museum.

 

Ongeveer 6 jaar geleden hoorde Marco dat hij ernstig ziek was. Dit had als gevolg dat hij niet meer kon/mocht werken binnen het arbeidsproces. Ook moest hij zijn geliefd werk als brandweerman vaarwel zeggen.  Hij was een spuitgast in hart en nieren. Bezig zijn was zijn motto.  Nie zeuren of maauwe.  Dat kan altijd nog!

Sinds de wervingsdag op 13 december 2015 is het Driels Museum op zijn levenspad gekomen.

Vanaf toen is Marco met hart en ziel als vrijwilliger en bestuurslid bij het museum betrokken   geweest. En is daar zielsgelukkig mee geweest. Op zijn eigen manier en tempo kon hij ideeën uitwerken en er helemaal ervoor gaan.  Met zijn enthousiasme en vrolijkheid wist hij mensen aan zich te binden om zijn plannen te kunnen realiseren.

Zo kwam - er de expositie Brandweer oud Maasdriel

                 - de champignonexpositie letterlijk van - en uit de grond in een zeecontainer.

                 - een feesttent op het museumplein voor het 40-jarig bestaan

                 - werd de hoefstal gerestaureerd,

                  -en kwam er een heuse Kerst-in met houtvuur en glühwein en warme chocomel.

Om financiën te werven trok zijn ballenkraam op d’n Delkant tal van bezoekers en veur de keinder was ‘r  un  snuupke!  Zij hadden een streepje voor bij Marco.

Voor alles en iedereen had hij oog en oor, en gaf iedereen een kans. Hij ging waar hij voor stond, recht voor zijn raap. Vergezeld van zijn rokertje (een lekker sigaartje) was hij altijd present op de vaste maandag- werkavond of bestuursvergadering. En Marco zorgde voor iets lekkers bij de koffie, Hij hield van gezelligheid en vrolijkheid.  “Moet kunnen” was zijn motto. Ook tussendoor was hij vaak in het museum te vinden om een en ander op te ruimen of op te knappen. Hij zorgde ervoor dat alles er picobello uitzag. Het Driels Museum moest een visitekaartje zijn! Helaas ging ook het ziekteproces door en Marco leverde beetje bij beetje steeds meer in aan uithoudingsvermogen en energie… … tot aan de laatste activiteit in het museum : NL-doet “Het schilderen van de wisselexpositieruimte” Vol enthousiasme heeft hij nog van alles mee georganiseerd en geregeld en zover mogelijk was mee gedaan. Pas toen hij werkelijk niet meer kon heeft Marco de strijd opgegeven.

 

 

 

Bestuur en vrijwilligers van het Driels Museum kunnen alleen maar “Dank je wel” zeggen voor alles wat jij voor het museum en voor ons betekend hebt.

Een allerlaatste groet Houdoe en Heuje wor

 

 

21 mei 2019 Bezoek groepen 5B en 5C van de Mgr. Zwijsenschool en 5A op 25 juni

 

Dinsdagmorgen tegen negen uur kondigde een hoop gekakel en gekwetter de komst aan van de leerlingen van groep 5 C met juf Laura. Zij werden op het museumplein ontvangen en welkom geheten door de vrijwilligers Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. De helft van de groep bleef met Theo buiten het museum en de andere helft ging met Michel naar binnen in het museum. Zo werd begonnen aan de rondleiding waarbij halverwege door de gidsen en de groepn werd gewisseld. In het kader van hun geschiedenislessen kwamen de leerlingen in het museum om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van onze gemeente en hoe hun opa's en oma's hebben geleefd. Leergierig werden veel vragen gesteld door de leerlingen. Na een uur was het tijd om weer terug te gaan naar school. De groep bedankte de rondleiders met een applaus, high fives en vele duimpjes.

 

Juf Laura wilde graag nog eens op een krijtbord schrijven

 

Om half elf kwam groep 5 B met meester Frank aan bij het museum. Ook deze groep kreeg gesplitst in tweeën dezelfde rondleiding als de groep van juf Laura. Maar wel met andere verhalen en vragen. Deze groep vertrok om kwart voor twaalf weer naar school voor de lunch. De vrijwilligers werden ook nu bedankt voor hun rondleidingen.

 

Meester Frank met zijn groep en Michel voor het museum

 

Helaas voor de leerlingen kon het bezoek in de namiddag van groep 5 A niet doorgaan omdat meester Rein er niet bij kon zijn deze dag. Misschien op een latere datum.

Die latere datum was dinsdag 25 juni. De groep kwam om negen uur aan bij het museum en werd ook weer verwelkomd door Michel en Theo. Ook nu gesplitst in 2 groepen ging de rondleiding van start. Meester Rein met de ene groep samen met Michel en een moeder die als begeleiding was meegekomen liep samen met Theo. De groep zou een uur blijven maar vertrok pas om half elf weer bij het museum. De leerlingen bedankten de rondleiders met een daverend applaus

 

Meester Rein met de helft van de groep

 

En de rest van de groep 5A

 

16 mei 2019 Groepsontvangst Erfgoedvereniging Alem (EVA)

 

Dinsdagavond waren vanaf acht uur een twintigtal leden van de Erfgoedvereniging te gast in ons museum. Onder het genot van een kopje koffie of thee werden zij verwelkomt door Ansfried Goesten en Theo van Wanrooij. Theo vertelde in het kort over het ontstaan en de geschiedenis van het museum. Stelde ook alle aanwezigen de vraag of zij wisten wie mevrouw Nel de Rijk-van Es was en het had met Alem te maken. Niemand kon de vraag beantwoorden. Die mevrouw woonde tijdens en na de tweede wereldoorlog in Leimuiden. Ze was een van de vele vrouwen die naar Alem-Maren-Kessel kwamen om direct na de oorlog de huishoudens weer op gang te helpen met allerlei spullen. Als dank kreeg die mevrouw een bewerkte granaathuls aangeboden waarop de kerk van Maren is uitgebeeld. Die huls staat hier op zolder in onze collectie.

Theo toont de granaathuls van "Tante Nel"

 

Vervolgens kregen twee groepen een rondleiding in en om het museum. Na de rondleiding werd op het digischerm een groot aantal foto's van Alem getoond die in de digitale collectie van het museum te vinden zijn. Deze foto's werden aan de jonge vereniging aangeboden als aanvulling op hun eigen collectie. Tevens had Theo nog een aantal praktische tips voor het opzetten van een digitaal archief en de raad om dat vanaf het begin goed en begrijpelijk te documenteren. Ruim na half elf vertrokken de gasten weer naar Alem. Voor het archief van ons museum zouden we gasten die foto's hebben gemaakt willen vragen deze ons te willen opsturen.

 

 

16 april 2019 Lezing motteburcht Velddriel

 

Dinsdagavond was er een lezing georganiseerd over de motteburcht in Velddriel. Jan Piels van de Historische Kring Bommelerwaard (en vrijwilliger van ons museum) had deze georganiseerd. De lezing en presentatie werd verzorgd door de heren Michiel de Graaf en Huib Jan van Oort. Vanaf half acht kwamen de bezoekers aan in ons museum. Iedereen kreeg koffie of thee aangeboden namens het museum. We hadden al onze beschikbare stoelen in de ruimte geplaatst waar de lezing met behulp van ons nieuwe digibord zou plaatsvinden. Al snel bleken we te weinig zitplaatsen te hebben. Dankzij behulpzame buren die stoelen en krukjes leenden konden alle 46 bezoekers toch een plaatsje krijgen.

 

Veel aandachtig luisterende gasten

 

Jan Piels heette de bezoekers welkom en introduceerde de beide sprekers. Michiel de Graaf gaf als eerste zijn presentatie die de geschiedenis van de motteburcht in Velddriel. Hij heeft zich verdiept in deze geschiedenis en de plannen die Gemeente Maasdriel heeft met de vindplaats. Na een korte pauze kwam archeoloog Huib Jan van Oort aan het woord. Hij ging in op de geschiedenis, de oorlog, het archeologisch onderzoek en het monument dat er komt om de motteburcht te herdenken.

Jan Piels bedankte beide heren voor hun interessante en uitgebreide uiteenzettingen. Overhandigde beide heren een lekker flesje namens de HKB en het museum.

 

Links Huib Jan van Oort-midden Jan Piels-rechts Michiel de Graaf

 

15 en 16 maart 2019 NL-doet ook weer in ons museum

 

Ook in 2019 was NL-doet voor ons museum weer aanleiding een project aan te pakken. Ditmaal het renoveren van de ruimte waarin onze wisselexposities plaatsvinden. Het zou grondig en gedurfd gaan gebeuren door een hele nieuwe kleurstelling voor het hele lokaal. Vooraf werd een kleurenadvies van een deskundige ingewonnen. Vrijdagmiddag gingen een zestal vrijwilligers aan de slag met het leggen van afdekmaterialen op de vloer. Daarna wassen van de wanden en afplakken en schuren van plinten en kozijnen. Zaterdagmorgen om half negen werd begonnen met koffie waarna de voorbewerkingen van wanden en kozijnen verder gingen. Toen kon worden begonnen aan het voorgronden van de wanden.

 

Gedurfd en hoe zou het uitpakken

 

Rond twaalf uur werd de inwendige mens versterkt met een stevige lunch.

 

 

Na de lunch het aanbrengen van de eerste laag muurverf en het schilderen van deuren, plinten en kozijnen. Met een flink aantal vrijwilligers werd er heel veel werk verzet in betrekkelijk korte tijd. Om vier uur in de middag waren muren, deuren, kozijnen en plinten voorzien van een mooie nieuwe kleur. De zondag en maandag voor de deur om netjes te drogen. Met een pilsje, wat fris en wat te smikkelen werd nog wat nagepraat. Hierna gingen we allemaal met een fijn voldaan gevoel naar huis.

 

Maandagavond de finishing touch gezet. Wanden en kozijnen nog eens nagelopen en waar nodig bijgewerkt. Daarna het nieuwe touchscreen digibord aan de wand bevestigd, aangesloten en proefgedraaid. Alles werkt................geweldig.

 

Het resultaat van al het werk mag er zijn

 

Naast al onze "eigen" vrijwilligers die hebben deelgenomen aan dit project willen we graag onze dank uitspreken aan de vrijwilligers "van buiten" onze club te weten

Herman Elfring, Toon van Liempt, Tommie van Hooft en René van Wolferen. Mannen fantastisch dat jullie dit samen met ons wilden doen.

 

18 februari 2019 Ontvangst groepen 3 en 4 van BS De Schakel Ammerzoden

 

Dinsdagmorgen om kwart voor negen arriveerde groep 3 van Basisschool De Schakel uit Ammerzoden bij ons museum. Zij waren met "rijmoeders en -vaders" komen meerijden van Ammerzoden naar Kerkdriel. De groep van juf Ilse met 28 leerlingen en hun begeleiders werden op het schoolplein ontvangen door vrijwilligers Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Opgedeeld in twee groepen begon Michel binnen in het museum met zijn rondleiding terwijl door Theo buiten en in de expo "oude ambachten en beroepen" begon. De twee groepen wisselden na ongeveer een half uur van locatie zodat iedereen uiteindelijk de hele collectie te zien kreeg. Wel in een kort tijdsbestek van een uur. De rode draad door de rondleiding was "hoe leefden onze opa's en oma's toen die nog zo klein waren als wij". Vijf kwartier later vertrokken de dankbare kinderen weer naar hun school in Ammerzoden. Een kwartier later, om half elf, was weer een groep gearriveerd. Deze keer was het juf Emmy en begeleiding met 19 kinderen uit groep 4. Deze groep kreeg hetzelfde programma als de vorige groep van juf Ilse. De kinderen stelden soms heel verrassende vragen aan de gidsen wat een leuke interactie met de groep opleverde. Na applaus om de vrijwilligers te bedanken vertrokken de bezoekertjes weer richting Ammerzoden.

 

Direct na de middag arriveerde de tweede groep 4 van juf Saskia met 17 kinderen en begeleiders bij het museum. Zoals bij de vorige groepen werd ook hier hetzelfde programma afgewerkt. Na afloop van de rondleidingen vroegen de vrijwilligers aan alle groepen wat ze het leukst hadden gevonden in het museum. De meeste meisjes kozen dan voor de poppenhuizen. De jongens gingen meer voor het "echte werk" zoals er een vertelde waarmee de oorlogsattributen werden bedoeld. De lekkerste ervaring was unaniem voor het snoep wat ze in het "winkeltje" mochten uitzoeken. Ook door deze groep werden Michel en Theo bedankt en als verrassing kwam juf Saskia met een enveloppe met inhoud op de proppen.

 

Door ons en de begeleiders zijn heel veel foto's gemaakt die helaas niet gebruikt mogen worden bij dit verslag. Diverse ouders hebben in het kader van de wet op de privacy aangegeven dit niet te willen. En dat moeten wij dus accepteren.

 

 

 

 

10 februari 2019 ERELID Antoon Vissers overleden

 

 

 

1 februari 2019 Dorpsfiilm "Zo waar ut"

 

Vanaf 1 februari is de dorpsfilm "Zo waar ut" die is gemaakt in opdracht van Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel uitsluitend nog in ons museum te koop.

PRIJS PER STUK TWEE EURO VIJFTIG

3 december 2018 Afscheid van twee geweldige stagiaires

 

In het kader van Maatschappelijke Stage begonnen in oktober twee leerlingen van het Cambium College in ons museum aan hun stageperiode. Kjell Geerlings en Gino Merks kwamen bij ons meelopen en kijken wat er allemaal moet gebeuren in een museum. Zij waren bereid alle voorkomende werkzaamheden en klusjes mee te doen. Eerst werd een rondgekeken wat er zo allemaal te zien is en brachten ze ook een bezoek aan ons depot. Onder begeleiding van onze vrijwilligers Herman van der Heijden en Marco Verhoeven hebben de jongens veel werk verzet. Hun grootste klus was het opknappen van onze plankentil. Dat is een soort verrijdbare brug die boeren hier vroeger gebruikten. Het hout werd geschuurd en eerst behandeld met een middel tegen houtworm. Daarna opnieuw in de verf gezet. Wielen en ijzerwerk werden ook zo onder handen genomen. Met deze klus zijn ze vele maandagavonden bezig geweest. Op onderstaande foto de beide mannen met Herman bezig aan de plankentil.

 

 

Maandag 3 december was de laatste avond voor Kjell en Gino komt nog een paar keer terug. De maandagavond wordt altijd begonnen met koffie en vaak iets lekkers erbij.

Kjell had samen met zijn moeder een lekkere monchoutaart gemaakt. Hij moest hem zelf snijden en uitdelen. We hebben er van genoten.

 

 

Hierna begonnen we met zijn allen aan het versieren van ons museum voor de komende kerstdagen. Slingers en verlichting hangen en een kerstboom opzetten. Beide mannen droegen ook hier hun steentje bij zoals op de foto is te zien.

 

 

Kjell en Gino bedankt voor jullie inzet en enthousiasme. We hebben fijn samengewerkt en wij wensen jullie succes met het vervolg van je opleiding in Zaltbommel.

 

9 november 2018 Presentatie Drielse Vertellingen editie 2018

 

Vrijdagavond even na half acht begonnen de genodigden voor deze avond binnen te lopen in het museum. Rond acht uur was het al lekker vol in de hal en de expositieruimte en waren de meeste mensen voorzien van een kopje koffie of thee. Voorzitter Ansfried Goesten opende met een woord van welkom en sprak zijn dank uit aan de redactie van de Drielse Vertellingen en de gastschrijvers voor de ongetwijfeld weer mooie uitgave van het jaarboek. Alweer de tiende editie in de nieuwe versie die in 2009 door Jan Buylinckx en Gerard de Leeuw een doorstart kreeg. Vervolgens gaf hij het woord aan Gerard voor een toelichting op de artikelen die dit jaar in de Drielse Vertellingen staan.

 

Gerard de Leeuw zelf schreef een artikel over zijn vader "Bertus de Leeuw.......een gemeenschapsmens" en het verhaal "Het Mgr. Zwijsenplein een halve eeuw geleden" (bij een prachtige foto)

Robert Goesten staat er in met een artikel over "De Asberg, van mythe naar motteburcht"

Bart van Helvoort schreef  "Walraven de Baar, huzaar onder Napoleon"

Paul van den Bighelaar met het artikel "Geloof, hoop en liefde, drama in een Velddriels gezin"

Niels van Houten tenslotte met het verhaal "De Fiegelieten, d'n onrust op 't kanaal"

 

Bij het doorlopen van de afzonderlijke verhalen kwamen veel wetenswaardigheden en anekdotes voorbij. Bij het doornemen van het artikel over de Fiegelieten werd Gerard er door een van de vele Hooijmansen op gewezen dat Franciscus (Cis) de grondlegger van rederij Hooijmans niet zijn eerste BOOT aanschafte maar zijn eerste SCHIP. Want met een boot moet je roeien en daar had Cis een hekel aan. Hij kocht dus een schip want Cis wilde varen. Hierna vroeg Gerard de heer Theo Hooijmans, meer genaamd de kapitein, naast hem te komen staan om aan hem het eerste exemplaar te kunnen overhandigen.

 

Vlak voor de uitreiking luistert Gerard de Leeuw nog

even geamuseerd naar een opmerking van de kapitein

 

Na het officiële gedeelte kon er onder het genot van een biertje, wijntje, iets fris en hapjes worden nagepraat over de artikelen in de nieuwe editie. Mede door het hoge Fiegelietengehalte onder de aanwezigen wat luidruchtiger dan normaliter in ons museum.

 

Te midden van de Fiegelieten zat kapitein Theo te genieten tijdens de presentatie

 

Rond half elf waren de laatste gasten vertrokken en konden de vrijwilligers gaan opruimen en de exporuimte weer ombouwen voor de openstelling van komende zondag.

 

 

28 oktober 2018 Opening expositie schilderijen van Albert, Fabian en Inge

 

Zondagmiddag vanaf half twee kwamen de eerste genodigden voor de opening al aan bij het museum. Binnen hadden de exposanten - een beetje zenuwachtig al - nog de laatste hand gelegd aan de presentatie van hun werken. Bij binnenkomst in de hal werden de bezoekers ontvangen met een feestelijk glas "bubbels". Om twee uur heette voorzitter Ansfried Goesten de drie exposanten en hun gasten welkom in het museum. Als museum zijn we blij dat we aan lokale kunstenaars een podium kunnen bieden. Hij gaf aan dat de titel van de expositie in de uitnodiging "tussen kunst en kitsch" werd genoemd wat hem betreft verkeerd was. Wat hij binnen al heeft gezien heeft niets met kitsch maar alles met kunst te maken. Vervolgens gaf hij het woord aan de heer Ab Krook, de leraar waar de drie schilders hun lessen volgden en nog steeds volgen.

De heer Krook zei zich zeer vereerd gevoeld te hebben toen hem gevraagd werd de expositie te willen openen. Vervolgens gaf hij een kort overzicht van ieders speciale kwaliteiten en vaardigheden en zijn "woordje" laten we hieronder volgen.

 

Beste mensen,

 

Van harte welkom bij de eerste, gezamenlijke expositie van Albert, Fabian en Inge…

In dit leuke museum in Kerkdriel. Mijn naam is Ab Krook en ik ben de schilderleraar die deze mensen al een aantal jaren heeft mogen begeleiden. Deze expositie is voor mij een mooie gelegenheid om van dit drietal een stukje van de doopceel te lichten… tenminste, voorzover dat te maken heeft met hun schilderscarriere. 

In alphabetische volgorde :

 

Albert van Duuren:

Albert werd als 14 jarige jongen door zijn moeder bij mijn cursus aangemeld. Ik had toen net de schildercursus overgenomen van mijn voorganger Pieter van Oostveen. Hij was eigenlijk mijn eerste nieuwe cursist. Ik heb met heel veel plezier deze bescheiden, maar zeer talentvolle jongen, zich zien ontwikkelen tot de zelfbewuste kerel die we hier zien. Zijn werk is heel herkenbaar en wordt gekenmerkt door een combinatie van perfectionisme en artisticiteit… ik zou zeggen : zie voor jezelf…

 

Dan Fabian Methorst :

Is eigenlijk pas begonnen : een jaar of twee/drie geleden… Leek ook een bescheiden jongeman, maar pas op : we genieten op de dinsdagavond allemaal van zijn prikkelende opmerkingen en commentaren. De snelheid waarmee hij de kunst heeft opgenomen is fenomenaal. Ook heel herkenbaar zijn onderwerpen zijn altijd een beetje gothic en opvallend…

Je pikt ze er zo uit !!

  

En tenslotte Inge van Liempt-van Doornmalen :

Inge kwam een jaar of vijf geleden bij me op les, had zelf wel ‘iets’ gedaan en wilde het vak echt leren. Toen ik haar eigen portretjes zag dacht ik : ik hoop dat ik hier nog iets aan kan toevoegen…Dat bleek in de praktijk gelukkig mee te vallen, zeker toen we heel andere technieken en materialen gingen uitproberen. Haar werk is prachtig, heel divers met altijd een romantische ‘touch’…

 

Ik zou zeggen : geniet van deze leuke tentoonstelling en vergeet niet : deze werken zijn allemaal te koop en voor een redelijke prijs.

De mooiste waardering voor een kunstenaar is als een ander zijn werk graag aan de muur wil hebben en daar ook nog wat voor over heeft.

Veel plezier !!

 

Voorzitter Ansfried Goesten met links naast hem de heer Ab Krook

 

Hierna opende de heer Krook de deur en ontstak de verlichting in de expositieruimte. Familie en genodigden konden naar binnen om de werken te gaan bekijken. Inge, Albert en Fabian gaven persoonlijk toelichting bij hun werken. Vanaf drie uur werd het erg druk in ons museum toen nog vele vrienden hun belangstelling kwamen betonen. Onder het genot van wat fris, een wijntje of een pilsje werden door de bezoekers tal van verwonderde en bewonderende woorden geuit aan de exposanten.

 

Gezellige drukte in de expositieruimte

 

De tijd vliegt voorbij als het gezellig is en het was al even na de sluitingstijd van vijf uur toen de laatste gasten het museum verlieten.

Voor zijn vertrek kreeg de heer Ab Krook als bedankje door Inge een lekker flesje aangeboden en was er een boeket bloemen voor zijn vrouw.

 

De expositie loopt zeker tot in begin van volgend jaar door. De schilderijen (die ook gekocht kunnen worden) zijn elke zondagmiddag van twee tot vijf uur en op maandagavond van half acht tot half elf te bekijken. Voor uitzonderingen op de openingen i.v.m. feestdagen zie onder het menu-item "Bezoekinfo"

25 oktober 2018 Historische wandeling met "vriendinnenclub"

 

Donderdagmorgen om half twaalf arriveerden zeven dames van een "vriendinnenclub" bij ons museum. Daar werden zij opgewacht door vrijwilliger Theo van Wanrooij. De dames hadden een geheim programma voor deze dag en wisten dus niet wat er ging gebeuren. Toen Theo het wandelboekje historische wandeling route dorp liet zien viel het kwartje. Opgewekt gingen ze op pad door de Teisterbandstraat richting plein. Via het plein en de Nieuwstraat over de Maasbanddijk tot aan de Molenstraat. Door Kapelhof en Dalem via plein en Teisterbandstraat terug tot het museum. Vlug opgeschreven maar wandelend met veel toelichting en anekdotes onderweg deed het gezelschap er ruim anderhalf uur over. De dames waren enthousiaste en leergierige wandelaars onderweg. Dat lieten ze ook duidelijk blijken bij het bedanken van de gids voor zij op pad gingen om hun dag te vervolgen met een lunch.

 

14 oktober 2018 Groepsontvangst familie van Hoesel

 

Zondagmiddag om half drie werden 25 leden van de familie van Hoesel (met Drielse roots) welkom geheten in het museum. Ze werden ontvangen door vrijwilligers Marco Verhoeven, Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Terwijl de gasten genoten van een kop koffie, thee met een plak cake deed Michel een welkomstwoord en een algemeen inleidend praatje. Na de koffie werden twee groepen geformeerd en begonnen de gasten onder leiding van Theo en Michel aan de rondleiding in en om het museum. Veel herkenbare objecten kwamen voorbij en de nodige verhalen en anekdotes werden verteld door de gidsen. De tijd vloog voorbij en om kwart voor vijf namen de gasten afscheid met bedankjes aan de vrijwilligers. Voor zij op weg gingen naar een lokale horecagelegenheid voor een etentje werd onderstaande groepsfoto gemaakt.

 

 

De familie voor het museum

 

10 september 2018 Overdracht nieuwe hoefstal

 

Maandagavond 10 september werd met belangstelling van een groot aantal aanwezigen de nieuwe hoefstal overgedragen aan ons museum. In het vorige schooljaar hebben leerlingen van het Cambium College opleidingen VMBO-BB afdeling timmeren onder leiding van docent Henri van der Kaaij een hoefstal als examenwerkstuk gemaakt. Al in maart was dit werkstuk af en overgebracht naar Kerkdriel. Daar is het weer helemaal uit elkaar gehaald en door een aantal van onze vrijwilligers een drietal keren "in de lijnolie gezet". Vorige week weer helemaal opgebouwd op de plaats waar onze oude hoefstal heeft gestaan op het museumplein. Als laatste werden ter verankering van de verschillende delen de "doken" (houten verbindingspennen) geplaatst.

 

Die oude hoefstal afkomstig van smid Baggerman in de Dalemstraat was totaal bouwvallig geworden door de invloed van regen, sneeuw, storm, water en wind in de loop van de voorbije decennia.

 

Om half acht kwamen de eerste gasten aan die werden ontvangen met koffie en iets lekkers. Tegen achten ging het gezelschap naar buiten waar docent Henri de eer te beurt viel om onder toeziend oog van zijn voormalige leerlingen (die inmiddels allemaal werk hebben) de laatste dook in de hoefstel te slaan. Onze animator van dit project Marco Verhoeven bedankte Henri, de leerlingen, Herman Elfring en Robert van Gent voor hun bijdrage aan dit geweldige resultaat. Hierna ging iedereen naar binnen waar een foto-CD te bekijken viel over het verloop en tot stand komen van het project.

 

De trotse makers van de hoefstal

 

Alle leerlingen kregen uit handen van voorzitter Anfsried Goesten als aandenken een waterpas met hun ingegraveerde naam en bedankje overhandigd. Voor docent Henri was er een ingelijste foto op A4 formaat (met bedanktekst) voor in het leslokaal alsmede een exemplaar voor hemzelf. Ook de leerlingen ontvingen zo'n foto op kleiner formaat.

 

De leerlingen Dorijn de Leeuw-Jakub Talarek-Lars Zwegers-Maico Sealmans-Marijn van Trigt-Nick Verwers met hun waterpas als aandenken. Martijn van Goor kon helaas niet aanwezig zijn maar heeft zijn waterpas uiteraard ook ontvangen.

 

Onder het genot van een biertje of iets fris met wat hapjes en knabbeltjes werd uitgebreid nagepraat over het hele traject. Het bleek dat docent en leerlingen best trots zijn op het resultaat van hun arbeid dat nu voor vele jaren een mooi plekje heeft bij ons museum.

 

 

2 september 2018 Open dag voor sponsors en vrienden van ons museum

 

Zondag net na de middag waren er al een aantal vrijwilligers aanwezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Even nog nalopen of alles er spic en span bij staat, de rode loper uileggen en vlaggen ophangen.

 

 

Tegen twee uur kwamen de eerste gasten aan in het museum. Zij konden alvast genieten van een kop koffie of thee met een lekker soesje erbij. Elke binnenkomende bezoeker kreeg een exemplaar van het boekje "Historische Wandeling Kerkdriel" aangeboden. Kwart over twee waren er al zoveel bezoekers aanwezig dat onze voorzitter zijn welkomstwoordje kon doen. Hij dankte de aanwezigen voor hun komst naar de open dag. En natuurlijk dank voor hun geldelijke steun aan het museum. Vervolgens gaf hij een korte toelichting op de fotoborden van tentoonstellingen in de achterliggende jaren. Hij vroeg daarbij speciale aandacht voor het middelste bord met de plannen en tekening voor een uitbreiding van de karrenloods met een overkapping van de binnenplaats. Binnenkort gaat een toetsingsaanvraag daarvoor naar de gemeente. Onze karrencollectie staat nu gedrongen op een hoop onder de loods en komt geheel niet tot zijn recht. Dit terwijl het best een unieke verzameling is.

 

 

Na deze toespraak vertrok een eerste groep van zestien bezoekers voor het lopen van de historische wandeling onder leiding van vrijwilliger Theo van Wanrooij. Gestart wordt bij het museum en linksaf richting plein. Via de rechterzijde van het plein aan het einde rechtsaf de Nieuwstraat in. Op de Maasbanddijk rechtsaf tot aan de Molenstraat en daar naar beneden. Via de Kapelhof en Dalemstraat langs de andere kant van het plein en Teisterbandstraat terug naar het museum.

 

 

Een tweede nog wat grotere groep begon twintig minuten later aan de wandeling onder begeleiding van Kees Maas, Herman van der Heijden en Marion Maas. Deze drie vrijwilligers liepen deze wandeling vandaag voor het eerst met een groep. Dat is best wel spannend en je moet het maar durven doen. Terug in het museum hoorden we allen maar complimenten van de deelnemers over hun uitleg dus ............. petje af voor deze drie vrijwilligers.

 

Na terugkomst in het museum kregen de wandelaars een biertje, wijntje of iets fris aangeboden met wat versnaperingen en knabbeltjes. Er werd volop nagepraat over de mooie wandeling. De meeste in Kerkdriel geboren en getogen deelnemers hadden onderweg toch nog veel gehoord en gezien wat ze hiervoor niet wisten of nooit was opgevallen. Bedankjes alom voor de fijne middag en dank aan de vrijwilligers.

 

24 juni 2018 Driels Museum weer actief op jaarmarkt

 

Zondagmorgen waren een aantal van onze vrijwilligers al vroeg in het museum aanwezig. Na het genot van een pot koffie werd het Hedels wagentje beladen met de benodigde spullen naar de hoek Teisterbandstraat bij de N.H. Kerk gebracht. Daar werd de "ballengooikraam" weer ingericht, spandoeken opgehangen en het reclameschoolbord opgesteld. Vanaf het moment dat de jaarmarkt om elf uur begon was het meteen al gezellig druk om te proberen de bussen om te gooien.

 

 

Natuurlijk was het voor de kleintjes altijd prijs en kregen die voor hun inspanning een snoepketting omgehangen of een snoephorloge om de pols. En als het niet meteen lukte was er altijd wel een stok achter de bussen om even te helpen. Zien onderstaand filmpje.

 

2018 Filmpje Delkant.mp4

 

Ook de volwassenen hadden altijd prijs. Voor hen was er een setje met vijf oude ansichtkaarten uit ons dorp te verdienen. Ook hiervoor werd fanatiek gegooid.

 

Tussen de middag gebruikten de vrijwilligers de lunch die Marco goed had geregeld. In de loop van de dag werden door de vrijwilligers bijna drieduizend bussen op elkaar gestapeld. Om vijf uur werden de spullen weer op de kar geladen geholpen door BHV-ers die ook op de jaarmarkt actief waren geweest. De kar weer gestald bij het museum, spullen er af en naar binnen gebracht om maandagavond verder te worden opgeruimd. Ook kon de penningmeester maandagavond een leuk bedrag in de kas bijstorten als resultaat voor de inspanningen.

 

Dank aan Marco, Kees, Tonnie, Rob, Maria, Ineke, Theo en Trudy de Leeuw, de BHV-ers en Babbels voor de tafel en stoelen.

 

 16 juni 2018 Excursie vrijwilligers naar museum Brabants Leven in Den Dungen

 

Zaterdagmiddag om half twee vertrokken zestien vrijwilligers met eigen vervoer naar Den Dungen. Daar aangekomen werden we begroet door de heer Jo van der Heijden die ooit jaren geleden in zijn boerderij begon met het verzamelen van allerlei "ouwe rommel" zoals hij het zelf noemt. In verschillende later op zijn grote erf gebouwde schuren heeft hij inmiddels een zeer omvangrijke verzameling nostalgische spullen tentoongesteld. Tegenwoordig wordt hij bij het beheren en tonen van zijn collectie bijgestaan door kinderen en kleinkinderen. We begonnen met koffie en thee vergezeld van chocoladebollen en slagroomgebak geserveerd door zijn schoondochter. Een prachtige ontvangstruimte in een authentiek boerenhuiskamer opgeleukt met veel oude muziekinstrumenten aan wanden en prachtige olielampen aan de zolderbalken.

 

 

Na het tweede rondje koffie begon Jo aan zijn rondleiding. Al heel snel moesten wij denken aan het lied uit 1970 van Seth Gaaikema "Wat een spreker is die man" omdat Jo een spraakwaterval in Dungens dialect over ons uitstortte. Geweldig zoals hij in heel hoog tempo wetenswaardigheden over al die prachtige voorwerpen vertelde. Vaak doorspekt met anekdotes over de herkomst ervan. Een opmerkelijke uitspraak "breng het niet naar de stort maar naar Jo want dan krijg je er ook nog geld voor" omdat er niet wordt gedaan aan "schenking" of "bruikleen" maar alles is gekocht. Jo moet er niets van hebben dat mensen na een aantal jaren zouden komen vragen om iets wat ze gaven terug te komen halen. In mooie opstellingen zijn er voorwerpen van veertig oude ambachten en beroepen te zien waarvan sommigen niet in enkel- of tweevoud maar vaak in tientallen bij elkaar staan. Zoals een verzameling van wel 700 verschillende schaven of 150 verschillende koperen schoenlepels.

 

Jo van der Heijden in actie

 

We keken onze ogen uit. Als Jo zijn verhaal over een beroep had beëindigd kwam er vaak "nog vragen" maar voor we die konden stellen begon hij al aan zijn volgende item. Na bijna twee uur zat de rondleiding er op en was Jo toe aan een pilsje. We bedankten hem voor de mooie middag en vertrokken richting Kerkdriel. Daar hebben we met zijn allen nog genoten van een heerlijk etentje en tegen achten ging iedereen huiswaarts.

 

 

26 mei 2018 Historische wandeling familiedag Kouwenberg

 

Zaterdagmiddag half twee meldden Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij zich in de Johannastichting. Daar hadden de achttien deelnemers aan de familiedag Kouwenberg gezamenlijk de lunch gebruikt. Buiten de Kouwenbergen waren er ook van den Ankers en van der Zalmen bij dus echte oude drielse familienamen. Onder leiding van de twee gidsen ging het gezelschap in twee groepen op pad om de historische wandeling route dorp te gaan lopen. Voorzien van hoedjes en petjes en de nodige flesjes water want buiten scheen de zon volop bij een temperatuur van wel 26 graden. Vanaf de Johannastichting langs de rechterzijde van het Mgr. Zwijsenplein door de Nieuwstraat en linksaf de Maasbanddijk op tot aan de camping. Daar was een tussenstop ingepland bij Sophie's Choice om even te rusten en wat te drinken. De leeftijd van de wandelaars liep uiteen van zestig tot tachtig jaar dus dat was wel even nodig. Na een pauze van een klein half uurtje werd de wandeling vervolgd. Via de Molenstraat, Kapelhof, Dalemstraat, andere zijde van het plein door de Teisterbandstraat tot aan het museum. Als laatste stukje terug door de Teisterbandstraat naar de Johannastichting. Alle deelnemers ware vooraf voorzien van het routeboekje voor deze wandeling dat door het museum is uitgegeven. Beide gidsen vertelden onderweg ook nog vele wetenswaardigheden die niet in dat boekje zijn vermeld. Na terugkomst werden de beide heren bedankt door de deelnemers met een applaus en een fles wijn. Bovendien ontving het museum een enveloppe met een geweldige inhoud namens alle Kouwenbergen met aanhang. Er werd nog wat gedronken, oude verhalen verteld en onderstaande foto gemaakt.

 

 

De Kouwenbergen met aanhang

 

 

14 mei 2018 Bezoek van drie groepen 5 Mgr. Zwijsenschool

 

Maandagmorgen om negen uur werd groep 5C van de Mgr. Zwijsenschool met meester Frank ontvangen door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. In het kader van hun geschiedenislessen kwamen de leerlingen in het museum om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van onze gemeente. Al op het schoolplein werden de groep in twee kleinere groepen verdeeld welke een rondleiding kregen in en om het museum. Aandachtig werd geluisterd naar de verhalen die de rondleiders vertelden over het ontstaan van het museum, de gemeente en de vele voorwerpen die te zien waren. De lopende expositie over de champignoncultuur in Maasdriel mocht zich in een ruime belangstelling verheugen omdat toch best veel kinderen hier al het nodige van blijken te weten. Leergierig werden veel vragen gesteld door de leerlingen. Na een uur was het tijd om weer terug te gaan naar school. De groep bedankte de rondleiders met een applaus, high fives en vele duimpjes.

 

De groep op en voor de Hedelse wagen

 

Om half elf arriveerde meester Rein met groep 5B. Ook deze leerlingen kregen dezelfde ontvangst en rondleiding als hierboven beschreven. Ook werd  voor hun vertrek terug nar school nog even een foto gemaakt op het schoolplein.

 

 

Direct na de middagpauze kwam juf Laura met groep 5A aan bij het museum. Theo en Michel werden meteen bij aankomst door haar verrast met een smakelijk bedankje namens de school voor deze dag.

 

Groep 5A met juf Laura en het presentje van de school

 

 

Ook deze groep kreeg dezelfde rondleiding als de groepen van de voormiddag. Een kleine groep leerlingen wilde graag poseren in de burgemeesterskamer en wie weet zijn dat wel toekomstige raadsleden van onze gemeente.

 

Raadsleden in spe????

 

28 april 2018 Groepsontvangst neven en nichten van Nisselrooij

 

Zaterdagmiddag tegen drie uur werden door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij een vijftiental gasten ontvangen waarvan de ouders hun wortels hadden in Kerkdriel. Het waren kinderen van de echtparen Nisselrooij-van Wanrooij, Fliervoet-van Nisselrooij en van Stiphout-van Nisselrooij. Grootvader van Nisselrooij was Michaël (beter bekend als Chiel van Pèrkes) en grootvader van Wanrooij was Arnoldus (beter bekend als Nulleke de slager). Het gezelschap werd ontvangen met koffie of thee met wat lekkers erbij. Tijdens het koffiedrinken konden de bezoekers heel veel foto's van beide familietakken bekijken. Deze kwamen uit de collectie van het museum en 150 ervan waren op een CD gezet die na afloop kon worden meegenomen om thuis te verder te bekijken. Hierna volgde, in twee groepen gesplitst, een rondleiding in en om het museum.

 

Uitleg bij de karrenloods

 

De tijd vloog voorbij en om half vijf moest het gezelschap bijeen worden getrommeld om de familiedag verder voort te zetten in een van de plaatselijke horecagelegenheden. De beide vrijwilligers werden door iedereen persoonlijk uitbundig bedankt voor de fijne ontvangst en uitleg.

 

14 april 2018 Uitreiking cheques Rabo Clubkas Campagne

 

Zaterdagmorgen half tien werden afgevaardigden van de Kerkdrielse verenigingen ontvangen in de kantine van DSC. We werden namens de Rabo welkom geheten door Ivar Schippers en Martijn van Wessel. Er was koffie met een lekker aardbeienvlaatje. Door Ivar en Martijn werden vervolgens de cheques overhandigd. En natuurlijk werden hiervan foto's gemaakt. Na een kort maar gezellig samenzijn met alle vrijwilligers van de verenigingen werd tenslotte buiten nog een groepsfoto met alle winnaars gemaakt. Namens ons museum bedanken wij alle leden van de Rabobank Bommelerwaard die op ons hebben gestemd voor een prachtig resultaat en een fijne financiële meevaller.

 

 

22 maart 2018 Rabo Clubkas Campagne 2018

 

De landelijke verkiezingen zijn voorbij maar het stemmen voor de Rabo Clubkas Campagne moet nog beginnen. Ons museum doet ook mee aan dit prachtig initiatief van de Rabobank. Wij respecteren de andere kandidaten, gooien niet met modder maar gaan zelf ons stinkende best doen om stemmen te winnen.

 

 

Stemmen kan vanaf 22 maart tot en met 8 april aanstaande.

 

9 en 10 maart 2013 NL-doet ook bij ons museum

 

Vrijdag werden de voorbereidingen getroffen om zaterdag 10 maart het hekwerk rond ons museum te kunnen voorzien van een nieuwe verflaag. Met hogedrukreiniger werden mos en andere ongerechtigheden verwijderd.

 

            

 

En nu hopen we dat het morgen (zaterdag) lekker droog blijft.

 

Zaterdagmorgen om negen uur was het droog en een aangenaam temperatuurtje. Begonnen werd met een lekker bakje koffie en toen gingen de doeners aan de slag. Hekwerk nog even nadrogen om het aanwezige vocht weg te poetsen en daarna al die honderden spijltjes voorzien van een piekfijn laagje nieuwe verf.

 

                       

 

Om een uur of half elf koffiepauze en even de beentjes strekken want van dat bukken, zitten en op je knieën zitten krijg je stramme spieren. Tussen de middag in de "huiskamer" van het museum samen lunchen en daarna weer aan de slag voor de laatste loodjes.

 

                       

Tussen de bedrijven door werd er ook nog snoeiwerk aan bomen en struiken verricht. Om twee uur konden we de kwasten spoelen, het karton en ander ongeregeld spul opruimen en daarmee was de klus geklaard.

Alle vrijwilligers van het museum, Theo - Gerrie - Marion - Ansfried - Kees - Marco - Theo - Rob - Herman - en "spontane" vrijwilligers Willy - Chantal - Tommie en Rembrandt hartstikke bedankt voor het laten slagen van deze dag. Want zoals op onderstaande foto is te zien mogen we met zijn allen trots zijn op het resultaat.

 

 

8 maart 2018 Groepsontvangst bewoners Maria Oord Rosmalen

 

Donderdagmiddag om kwart voor twee kwam een busje voorrijden bij ons museum met een vijftal bewoners en twee begeleiders van de afdeling Sprokkelbos Maria Oord uit Rosmalen. Zij werden met koffie en thee ontvangen door Theo van Wanrooij. Na de koffie kregen de bezoekers een korte inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken in het museum waarna werd begonnen met een rondleiding. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij in de winkel, de huiskamer en  de schoolhoek. Hierna volgde uitleg bij de lopende expositie over de champignons. In onze kweekcel zagen de bezoekers voor het eerst in hun leven de champignons in het echt groeien. Daarna volgde buiten de boerenkarren en wagens. Ook herkenning in de expositieruimte oude beroepen en ambachten. Ook de chauffeur van het busje bleef bij ons in het museum en hij was zeer enthousiast over de objecten en de uitleg. Na het maken van een foto (die helaas om redenen van privacy niet geplaatst mag worden) vertrok de bus om half vier weer richting Rosmalen.

 

2 maart 2018 Groepsontvangst Kompas Taalplus Kerkdriel

 

Vrijdagmorgen rond kwart over negen arriveerden de eerste gasten bij ons museum. Uiteindelijk zou de groep bestaan aan 16 personen die deelnemen aan de taalcursus van Kompas Taalplus Kerkdriel. Die cursus volgen zij in de bibliotheek en wordt gegeven in het kader van de inburgering in onze gemeente. Het zijn allemaal mensen die uit hun land moesten vluchten en in onze gemeente als asielzoekers zijn opgenomen. Om half tien was de groep compleet met ook de begeleiders Carla, Laura, Peter en Gerard. Zij werden welkom geheten door de vrijwilligers Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Tijdens het inleidende praatje vroeg een van de gasten of er langzaam gesproken kon worden. Natuurlijk werd met dit verzoek rekening gehouden maar het was een nieuwe ervaring voor de twee gidsen die gewend zijn veel te vertellen en in een rap tempo. De groep werd in tweeën gesplitst en begonnen werd met de rondleiding. Af en toe was het praten met handen en voeten maar met wederzijds begrip kwamen we een heel eind. Theo had het geluk dat in zijn groep een Syriër zat die zich opwierp als tolk. Hij verstond al redelijk goed onze taal en herhaalde veel van het vertelde aan zijn landgenoten. Veel belangstelling was er voor de oude beroepen en ambachten en ook voor de schoolhoek en de winkel. Het kweken van de champignons in de container op het museumplein vond men geweldig want dat hadden ze nog nooit gezien. Om elf uur werd onderstaande groepsfoto gemaakt en vertrok het gezelschap na veel "dank u wel" aan de vrijwilligers.

 

Michel voor de groep en helemaal links mijn tolk

 

25 februari 2018 Groepsontvangst familie van Hoesel-Vink

 

Zondagmiddag was het al vroeg lekker druk in ons museum. Dit in verband met de lopende expositie over de champignoncultuur in Maasdriel. Om even na drie uur kwam daar nog een groep van vijftien personen bij. Die groep kwam op afspraak voor een ontvangst en rondleiding. Terwijl vrijwilliger Marco Verhoeven zich bezighield met de al aanwezige gasten werd de nieuwe groep opgevangen door Jan Piels en Theo van Wanrooij. In de hal werd genoten van een kopje koffie, thee of iets fris. De groep werd in tweeën gedeeld en begonnen werd aan de rondleiding in en om het museum. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij en de vrijwilligers kregen veel vragen te beantwoorden. De tijd vloog voorbij en het was te snel vijf uur. Tijd om nog vlug onderstaande groepsfoto te maken en huiswaarts te keren.

 

 

24 februari 2018 Groepsontvangst familie van Hooft

 

Zaterdagmiddag om drie uur kwamen de kinderen van Toon en An van Hooft-Mulders naar ons museum. Een familiebijeenkomst op de verjaardag van hun overleden moeder. Zij werden ontvangen door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Tijdens een inleidend praatje werd genoten van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij. Het gezelschap werd in twee groepen gesplitst en begonnen werd met een rondleiding in en om het museum. Vooral de expositie over champignons had hun belangstelling want van kinds af aan waren ze betrokken bij de teelt van champignons. Toon van Hooft was de eerste kweker van oesterzwammen in Nederland en veel van de negen kinderen hielpen mee in het bedrijf. Twee van zijn zoons hebben later Champignoncentrale Maasdriel voortgezet. Tijdens de rondleidingen was er ook heel veel belangstelling voor alle andere onderwerpen in het museum.

Op onderstaande foto krijgen de vier oudste van Hooftjes uitleg van Theo bij de karrenverzameling.

 

v.l.n.r. Theo van Wanrooij - Hennie, Gonnie, Gerard en Rudy van Hooft

 

Op deze foto is duidelijk te zien dat het behoorlijk koud was. De planning was om uit het museum te vertrekken rond vijf uur. Maar door de vele vragen tijdens de middag liep e.e.a. uit zodat om half zes iedereen nog bij elkaar moest worden gehaald om op tijd te kunnen zijn bij het geplande etentje. Rudy staat op een kieslijst in de gemeente Maasdriel maar zijn broer Hans poseerde als een volleerde burgemeester in ons museum zoals uit onderstaande foto blijkt.

 

 

 

 

15 februari 2018 Groepsontvangst bewoners Maria Oord Rosmalen

 

Donderdagmiddag om twee uur arriveerden met een busje vijf bewoners en twee begeleiders bij ons museum. Zij werden met koffie en thee ontvangen door Theo van Wanrooij. Na de koffie kregen de bezoekers een korte inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken in het museum waarna werd begonnen met een rondleiding. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij in de winkel, de huiskamer en  de schoolhoek. Hierna volgde uitleg bij de lopende expositie over de champignons. In onze kweekcel zagen de bezoekers voor het eerst in hun leven de champignons in het echt groeien. Daarna volgde buiten de boerenkarren en wagens. Ook herkenning in de expositieruimte oude beroepen en ambachten. Toen het gezelschap weer binnen naar een film over champignons zat te kijken kwam ook de chauffeur van dienst weer aan in het museum. Na het maken van een foto (die helaas om redenen van privacy niet geplaatst mag worden) vertrok de bus om vier uur weer richting Rosmalen.

 

28 januari 2018 Opening expositie "Champignoncultuur in Maasdriel"

 

Zondagmorgen waren een aantal vrijwilligers al vroeg in de weer om buiten de laatste voorbereidingen te treffen voor de opening van de expositie. Binnen was alles al klaar natuurlijk. Om even voor twee uur arriveerde de heer Wiel Clabbers met zijn vrouw en een drietal collega's van Museum De Locht uit Melderslo in Noord Limburg.

Zij namen als eerste een kijkje in de expositieruimte om een indruk te krijgen wat er zoal te zien was. De afdeling champignons van De Locht heeft ons met raad en daad terzijde gestaan bij het opzetten van de expositie. Om even na twee uur kwamen de eerste bezoekers het plein op en konden daar al smullen van heerlijke champignonhapjes verzorgd door dames van Hoppies Ammerzoden. Die bleven trouwens de hele middag te verkrijgen.

 

 

Half drie was het zo druk dat tijdens het welkomstwoord van voorzitter Ansfried Goesten zelfs mensen buiten op de stoep stonden mee te luisteren. Hij verwelkomde de aanwezigen, waaronder vele (oud)kwekers uit onze gemeente en de wethouders de Vreede en van den Anker. Hij dankte de werkgroep die al een aantal maanden druk is geweest met het inrichten van de expositie. In het bijzonder een woord van dank aan bestuurslid Marco Verhoeven die met toewijding champignons heeft gekweekt in de zeecontainer die op het museumplein staat. Meerdere keren per dag erheen om te sproeien, temperaturen en ontluchten. Een applaus van de aanwezigen was zijn deel.

 

 

Vervolgens kreeg de heer Wiel Clabbers het woord. Hij nam de bezoekers mee in de geschiedenis van de champignon door de eeuwen heen. Vertelde hij ook vele wetenswaardigheden over de teelt in Nederland in het bijzonder. Wiel sprak zijn bewondering uit voor de manier waarop in het museum de expositie is neergezet. Hij hoopte dat er naast De Locht nu ook in Kerkdriel een blijvende opstelling over de champignongeschiedenis mag komen. Mogelijk een eerste stap naar een echt champignonmuseum in deze regio suggereerde hij. Er bestaat een mooi spreekwoord: het echte nieuwe ontkiemt slechts aan het oude. Dat gaat met vallen en opstaan. Zo is het ook met de champignonteelt gegaan. Deze suggestie werd met applaus begroet.

 

 

Samen met Ansfried Goesten opende hij de deur van de expositieruimte. De lichten gingen aan, de vitrines werden verlicht en de bezoekers dromden naar binnen.

 

Kees Maas bedankt voor de foto's

 

Onder het genot van iets fris, een biertje of een wijntje werden vele verhalen opgehaald door de talrijke aanwezigen. Mensen die bijna allemaal wel een binding hadden met het kweken of plukken van de champignons. Bij vertrek kregen alle bezoekers als bedankje onderstaande briefkaart mee die ook nog per post te versturen is.

 

 

Zoals op de foto te zien is werd er tijdens "schafttijd" ook nog wel een iets anders gedronken dan koffie of thee. Op de foto zijn v.l.n.r. te zien de heren Jo Piels - Cor Ackermans - Sjaak Kollenburg - Sjaak Piels - Jan Ackermans en Marius Piels. Deze laatste was samen met zijn vrouw Sjaan een van de bezoekers. Hij kon zichzelf op een aantal foto's uit vervlogen tijden bewonderen.

 

13 januari 2018 Uitreiking cheques bij Hubo Kerkdriel

 

Zaterdagmorgen half elf werden afgevaardigden van vier Drielse verenigingen ontvangen door Pieter van Bockel bij Hubo Kerkdriel. Tijdens de laatste maanden van het vorige jaar konden klanten in de winkel spaarmunten doneren aan verenigingen in het kader van de landelijke actie "HUBO HELPT". Vandaag was de bekendmaking van de gespaarde en gedoneerde bedragen. We werden ontvangen met koffie en gebak. De bedragen werden bekendgemaakt en we waren superblij verrast. Ons museum was met 446 euro als hoogste bedrag uit de kokertjes gekomen. DSC mocht 322 euro, KHSC 310 euro en Ker-rolls 313 euro in ontvangst nemen. Graag willen wij Hubo Kerkdriel EN alle klanten die deze actie mede tot een geweldig succes maakten van harte bedanken. Op onderstaande foto neemt Theo van Wanrooij namens het museum de cheque in ontvangst van medewerker Cor van Zanten.

 

 

En alle winnaars met v.l.n.r. Cor van Zanten - Theo van Wanrooij (museum) - Herbert van Beurden (Ker-rolls) - Arnold Verbeek (DSC) - Frans Heslenfeld (KHSC)