DRIELSE VERTELLINGEN opnieuw uitgebracht

nov 13, 2009

Er is hard gewerkt aan het uitbrengen van de vernieuwde “Drielse Vertellingen”. Het blad telt voortaan maar liefst veertig pagina’s en wordt in kleur gedrukt en uitgegeven. De artikelen behandelen vooral onderwerpen en personen uit de twintigste eeuw, de nieuwste geschiedenis. In het eerste nummer is ruime aandacht voor het leven van wijlen Co Baars en de evacuatie-ervaringen van een Driels koppel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De historische uitgave zag in 1984 het levenslicht in de voormalige gemeente Maasdriel (Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Alem). Het werd gedrukt in zwart/wit en was twaalf pagina’s dik. Het blad werd 37 keer uitgebracht door het Driels Museum. Daarna had het museum een adempauze nodig om zich te bezinnen op de toekomst van het destijds populaire blaadje, en omdat er vanaf 2002 veel energie gestoken is in het verkrijgen van de status geregistreerd museum. Het bestuur heeft begin 2009 aan Jan Buylinckx, Gerard de leeuw en Robert Goesten gevraagd om met een voorstel voor een herstart komen. Ook het definitief stoppen van de uitgave was een optie. Maar het drietal besloot gelukkig om door te gaan met de Drielse Vertellingen en vormt nu de nieuwe redactie ervan.

De eerste uitgave ligt op zaterdag 14 november in MCD Supermarkt in Kerkdriel, Elektrovakman William de Rouw Kerkdriel, The Read Shop Kerkdriel, Texaco Tankstation Velddriel, Shell Verachtert Kerkdriel en Spar Supermarkt Velddriel (met bezorgservice in Alem). Als de verkoop een succes wordt is het de bedoeling om elk najaar een nieuw nummer van “Drielse Vertellingen” uit te gaan geven. De prijs van het blad is 8,50 euro.

Vrijdagavond werd in het museum onder grote belangstelling het “eerste” exemplaar aangeboden aan wethouder Ton Verachtert. Voorzitter Ansfried Goesten verwelkomde de aanwezigen en sprak woorden van dank aan de nieuwe redactie, Drukkerij Printbest en de “gastschrijvers” van het eerste nummer. Namens de redactie vertelde Robert Goesten een verhaal over het ontstaan van de vertellingen in 1983 en gaf een kort overzicht tot het vernieuwde eerste nummer. Vervolgens overhandigde hij Ton Verachtert het eerste exemplaar waarin ook een artikel staat over diens vader Piet Verachtert. Ton Verachtert onderstreepte in zijn dankwoord het belang van het vastleggen van verhalen en gebeurtenissen voor het nageslacht. Hij sprak zijn waardering uit voor de mensen die belangeloos tijd steken in het tot stand brengen van een modern blad met verhalen over personen en zaken uit de recente geschiedenis van “oud” Maasdriel. Hij sprak de wens uit dat de verkoop een succes wordt zodat we ook in de komende jaren weer zullen kunnen genieten van de Drielse Vertellingen. Na het officiële gedeelte werd door de aanwezigen onder het genot van een drankje uitgebreid nagepraat en werden er zelfs al ideeën geopperd voor onderwerpen in de uitgave van 2010.

Zaterdagmorgen kregen alle bedrijven en personen die inmiddels deel uit maken van het “sponsornetwerk” een exemplaar van de vertellingen thuisbezorgd door de bestuursleden van het museum.

Robert Goesten en Ton Verachtert
De redactieleden met hun "eersteling"
Voorblad Drielse vertellingen