Expositie Wim van Oss

okt 7, 2023

Het Driels Museum wijdt dit najaar een expositie aan de bekende Kerkdrielse kunstenaar Wim van Oss. Zijn schilderijen kenmerken zich door een expressief gebruik van kleur en vorm. Behalve als beeldend kunstenaar met een internationale carrière, heeft Wim van Oss ook naam gemaakt als cursusleider. De tentoonstelling die op 8 oktober van start gaat biedt een overzicht van zijn artistieke ontwikkeling.

Wim van Oss is in 1943 in Kerkdriel geboren. Al op jonge leeftijd viel zijn kunstzinnige aanleg op. Na het volgen van privélessen ging hij studeren aan de Artist School in Westport, USA. Hier bekwaamde hij zich in uiteenlopende stijlen en technieken, waaronder tekenen naar model. Vervolgens ontwikkelde hij een eigen, expressionistische stijl.

Door zich los te maken van de natuur brengt Wim van Oss het innerlijke tot uitdrukking.

Over kleur zegt Wim: “Mooie kleuren en levenslust zijn één. Allebei inspireren ze onze gedachten en gevoelens en beide wekken ze herinneringen en dromen op. Ze zijn als het ware een sleutel tot onze verborgen verlangens en gevoelens.” En over vorm: “Ik laat het onderbewuste vrij spel bij het schilderen van half abstracte vormen. Ik begin te schilderen en terwijl ik schilder begint het werk zich onder mijn penseel te manifesteren. De vorm wordt een teken voor een vrouw, man of dier.

Zijn unieke, energieke stijl heeft ook internationaal de aandacht getrokken. Inmiddels bevindt zijn werk zich in belangrijke privé- en bedrijfscollecties in heel Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft Wim van Oss generaties Drielenaren, maar ook mensen van buiten de regio, onderwezen in een verscheidenheid aan technieken en artistieke uitdrukkingsvormen. Zowel beginners als gevorderden vonden in zijn atelier ‘Uit Vrije Hand’ een bevlogen leraar en inspiratiebron.

Het Driels Museum is op zondag van 14.00 tot 17.00 uur geopend en op maandag van 19.30 tot 22.30 uur. De toegang is gratis, de koffie staat klaar.

De figuren van Wim van Oss stralen emoties als nieuwsgierigheid, jaloezie en berusting uit, maar bieden de beschouwer ook genoeg ruimte voor eigen interpretatie.