Momenteel zijn wij gesloten

Lezing over watersnood 1861

20 april 2023

Leestijd: minuten

Op een woensdagavond, 19 april, vond er een bijzonder evenement plaats in het Driels Museum. Een lezing was gepland, waarbij Francien van de Heuvel, een gerenommeerde onderzoeker en spreker, het podium zou betreden. Het onderwerp van haar lezing was de watersnood van 1861, een verwoestende gebeurtenis die de Bommelerwaard volledig onder water zette en een massale uittocht van vluchtelingen naar den Bosch veroorzaakte.

Francien is geen onbekende in het veld van historisch onderzoek, vooral als het gaat om het waterbeheer in Nederland. Met haar diepgaande kennis en inzicht, wist ze het publiek te boeien en te voorzien van een unieke blik op de watersnood en de gevolgen daarvan. Haar focus lag niet alleen op de gebeurtenis zelf, maar ze belichtte ook de menselijke aspecten van deze natuurramp.

Ze sprak over de vele mensen die vanuit de Bommelerwaard hun toevlucht zochten in den Bosch, gedreven door de noodzaak om te overleven. Ze gaf ons een beeld van hoe het leven eruit zag voor deze vluchtelingen, hoe ze worstelden met de verwoesting van hun huizen en hoe ze hun leven weer probeerden op te bouwen.

Daarnaast gaf Francien ook inzicht in hoe de hulpverlening aan de slachtoffers was geregeld. Ze belichtte de strategieën en methoden die werden gebruikt om hulp te bieden aan degenen die getroffen waren door de ramp, en hoe deze inspanningen bijdroegen aan de uiteindelijke wederopbouw van de getroffen gebieden.

Francien's expertise op dit gebied is onbetwistbaar. Nog geen twee jaar geleden promoveerde zij aan de Open Universiteit in Heerlen met haar proefschrift getiteld '’s-Hertogenbosch, eiland in een onmetelijke zee: Omgangsstrategieën van de stedelijke overheid en de bevolking van ’s-Hertogenbosch met hoogwater en overstromingen (1740-1995)". Het is dan ook geen verrassing dat ze erin slaagde om de aandacht van het publiek in het Driels Museum volledig te vangen met haar boeiende lezing.

Bezoekadres

Volg ons ook op social media:

Ons museum is op de begane grond voor rolstoelers toegankelijk. We hebben helaas geen lift in ons gebouw zodat de bovenverdieping alleen per trap (vrij steil) bereikbaar is.

Openingstijden

  • Zondag: 14.00 uur – 17.00 uur
  • Maandag: 19.30 uur – 22.30 uur
Momenteel zijn wij gesloten

Geen openstelling in 2024 op:

Nieuwjaarsdag ma 1-1-2024
Carnaval op zo 11 en ma 12/2
Pasen 31 maart en 1 april
Pinksteren 19 en 20 mei
Kermis 13 – 16 juli
Kerstmis wo 25 en Do 26 december
Oudjaarsdag 31 december
Nieuwjaarsdag 1 januari 2025

© 2024 Driels Museum

| Met liefde gerealiseerd door Wijsneus Media

Privacy verklaring

Vriend worden

Wil je bijdragen aan het behoud van onze lokale geschiedenis en cultuur? Word dan Vriend van het Driels Museum! Met jouw jaarlijkse donatie help je ons bijzondere erfgoed te bewaren en te delen. Als dank ontvang je elk jaar de "Drielse Vertellingen" – een prachtig naslagwerk vol historische artikelen en verhalen over oud Maasdriel.