Momenteel zijn wij gesloten

Weer naar school

Van klassenfoto’s en schoolgebouwen tot oude leermiddelen en nostalgische herinneringen. Bezoek de tentoonstelling ‘Weer naar school’ en duik in de rijke historie van het onderwijs in Maasdriel.

Het Driels Museum neemt je nu mee op een reis door 120 jaar schoolgeschiedenis van Alem, Hoenzadriel, Kerkdriel en Velddriel. In de expositie ‘Weer naar school’ vind je tientallen klassenfoto’s uit de periode 1890-2010, die een prachtig beeld schetsen van generaties scholieren uit deze dorpen. Naast de klassenfoto’s zijn er ook foto’s van oude schoolgebouwen, leerkrachten en nostalgische schoolreisjes te bewonderen, wat ongetwijfeld herinneringen aan je eigen schooltijd oproept.

Deze bijzondere tentoonstelling biedt niet alleen een blik op de leerlingen, maar belicht ook de geschiedenis van de onderwijsinstellingen en gebouwen, van kleuters tot middelbare scholieren. Zowel jongens- als meisjesscholen komen aan bod, net als de rol die religie speelde in het onderwijs en de invloed van de Reformatie en de strijd voor gelijkwaardigheid van bijzonder en openbaar onderwijs in de 19e eeuw.

Historische weetjes uit de dorpen

  • Hoenzadriel had van de 17e eeuw tot 1935 een eigen lagere school, verbonden aan het gasthuis.
  • Het huidige Driels Museum was van 1893 tot 1984 de protestants-christelijke school, later bekend als de Regenboogschool.
  • In Kerkdriel fuseerden in 1974 de katholieke jongens- en meisjesscholen tot de huidige Mgr. Zwijsenschool.
  • Velddriel had aanvankelijk een school in de kapel en kreeg later een ruimer gebouw aan de Voorstraat.
  • In Alem deed dorpshuis De Drie Linden dienst als schoolgebouw tot 1964, toen de St.-Odradaschool werd geopend.

Ook het voortgezet onderwijs in Maasdriel komt aan bod, met onder andere de Land- en Tuinbouwschool in Kerkdriel die van 1957 tot 1969 functioneerde, het jeugdcentrum De Piepelenberg en de huishoudschool die tot 1987 openbleef. De openbare ULO (later MAVO) sloot uiteindelijk in 2003.

Herken oude gezichten!

Naast papieren foto’s zijn er ook digitale beelden, zodat bezoekers bekende gezichten van vroeger kunnen herkennen. Misschien zie je jezelf, familie of vrienden terug op een van de foto’s! Ook oude leermiddelen en andere nostalgische schoolspullen zijn te bewonderen, zoals een maquette van het verdwenen kloostercomplex met de meisjes- en bewaarschool.

Kleurwedstrijd voor de jongste bezoekers

Speciaal voor de kinderen organiseert het museum een kleurwedstrijd. Alle basisschoolleerlingen uit de dorpen hebben een kleurplaat ontvangen, ontworpen door kunstenaar Wim van Oss. De mooiste inzendingen worden tentoongesteld, en op 10 november vindt de prijsuitreiking plaats in het museum.

Bezoek de expositie ‘Weer naar school’ de komende drie maanden op zondagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur en op maandagavond van 19:30 tot 22:30 uur. De toegang is gratis.

Bezoekadres

Volg ons ook op social media:

Ons museum is op de begane grond voor rolstoelers toegankelijk. We hebben helaas geen lift in ons gebouw zodat de bovenverdieping alleen per trap (vrij steil) bereikbaar is.

Openingstijden

  • Zondag: 14.00 uur – 17.00 uur
  • Maandag: 19.30 uur – 22.30 uur
Momenteel zijn wij gesloten

Geen openstelling in 2024 op:

Nieuwjaarsdag ma 1-1-2024
Carnaval op zo 11 en ma 12/2
Pasen 31 maart en 1 april
Pinksteren 19 en 20 mei
Kermis 13 – 16 juli
Kerstmis wo 25 en Do 26 december
Oudjaarsdag 31 december
Nieuwjaarsdag 1 januari 2025

© 2024 Driels Museum

| Met liefde gerealiseerd door Wijsneus Media

Privacy verklaring

Vriend worden

Wil je bijdragen aan het behoud van onze lokale geschiedenis en cultuur? Word dan Vriend van het Driels Museum! Met jouw jaarlijkse donatie help je ons bijzondere erfgoed te bewaren en te delen. Als dank ontvang je elk jaar de "Drielse Vertellingen" – een prachtig naslagwerk vol historische artikelen en verhalen over oud Maasdriel.