Momenteel zijn wij gesloten

40 jaar Drielse Vertellingen

25 May 2024

Leestijd: minuten

Op 24 mei 1984 schreef 'De Toren':

Nieuw historisch tijdschrift – Eerste 'Drielse vertellingen' voor burgemeester L. Jansen

Kerkdriel – Waarnemend burgemeester L. Jansen van de gemeente Maasdriel heeft maandagmiddag het eerste exemplaar van het nieuwe historische tijdschrift 'Drielse vertellingen' in ontvangst genomen. Het werd hem overhandigd door redactie-coördinator A.C. Van Boxtel uit Alem. Voordat het zover was werd het woord gevoerd door de voorzitter van de Stichting Oudheidkamer Maasdriel, de heer F.A. Goesten. Deze bracht o.m. dank aan de Herv. Diaconie, de Gemeente en het Sociaal Cultureel Fonds voor de medewerking bij het verkrijgen van de voormalige Sipcoschool. Deze wordt thans ingericht voor het onderbrengen van historische materialen.

De Oudheidkamer Maasdriel werd in oktober 1977 in gebruik genomen maar al snel had de Stichting daarin gebrek aan ruimte.

Verder werd nog het woord gevoerd door de heer P.P.J. Versteegh. Deze vertelde o.a. dat de idee om te komen tot de uitgave van 'Drielse Vertellingen' was ontstaan tijdens een bezoek van een viertal bestuursleden aan de Kartografische Dienst te Delft.

Het ligt in de bedoeling dit blad, indien er voldoende belangstelling voor is, vier- à vijfmaal per jaar uit te brengen.

'Drielse Vertellingen' zal niet alleen worden gevuld met vaststaande historische feiten maar zeker ook met aardige, goed leesbare volksvertellingen en beschrijvingen uit het verleden van de dorpen Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Alem.

Het blad wordt samengesteld door een vijfhoofdige commissie bestaande uit bestuursleden van de Stichting Oudheidkamer. Het blad kost slechts f2,50, nauwelijks de kostprijs. Een eventuele kleine winst komt ten goede aan de inrichting van de nieuwe behuizing van de Oudheidkamer. Het is verkrijgbaar bij: Speelgoedzaak J.Verhoeven, Voorstraat 69 te Velddriel; Doe-het-zelf-zaak Van Boxtel te Alem; Electro-technisch bureau De Leeuw, Mgr. Zwijsenplein 1, Kerkdriel; Rookartikelenzaak de Gier, Mgr. Zwijsenplein 18, Kerkdriel en op de huisadressen van de Oudheidskamer-bestuursleden.

In het eerste keurig verzorgde nummer komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde: De geschiedenis van het Maasdrielse gemeentewapen; de verwoesting van Velddriel door brand in 1880; de toevoeging van Alem bij Maasdriel en een oorlogsverhaal uit Kerkdriel waarbij een melkwagentje een belangrijke rol speelt. Het geheel is voorzien van foto's en tekeningen.

Bezoekadres

Volg ons ook op social media:

Ons museum is op de begane grond voor rolstoelers toegankelijk. We hebben helaas geen lift in ons gebouw zodat de bovenverdieping alleen per trap (vrij steil) bereikbaar is.

Openingstijden

  • Zondag: 14.00 uur – 17.00 uur
  • Maandag: 19.30 uur – 22.30 uur
Momenteel zijn wij gesloten

Geen openstelling in 2024 op:

Nieuwjaarsdag ma 1-1-2024
Carnaval op zo 11 en ma 12/2
Pasen 31 maart en 1 april
Pinksteren 19 en 20 mei
Kermis 13 – 16 juli
Kerstmis wo 25 en Do 26 december
Oudjaarsdag 31 december
Nieuwjaarsdag 1 januari 2025

© 2024 Driels Museum

| Met liefde gerealiseerd door Wijsneus Media

Privacy verklaring

Vriend worden

Wil je bijdragen aan het behoud van onze lokale geschiedenis en cultuur? Word dan Vriend van het Driels Museum! Met jouw jaarlijkse donatie help je ons bijzondere erfgoed te bewaren en te delen. Als dank ontvang je elk jaar de "Drielse Vertellingen" – een prachtig naslagwerk vol historische artikelen en verhalen over oud Maasdriel.